Regina Ana, in imagini

Principesa si cu mine am fost fericiti ca Regina a cucerit inimile atator sute de mii de romani, cu doua seri in urma. Despre acest eveniment voi vorbi si maine, in urmatoarea pagina de jurnal. Deocamdata, Principesa Margareta mi-a sugerat sa omagiem aparitia plina de lumina si inspiratie a Reginei printr-o scurta poveste, in imagini, a prezentei sale in anul care s-a incheiat.

regina-0.jpg
Singura, in multime

regina-1.jpg
Pe valea Bistritei, de Anul Nou

regina-2.jpg
Privind pe fereastra, din elicopter, in drum spre Brasov

regina-3.jpg
La Primaria sectorului 2

regina-4.jpg
La Palatul Elisabeta, cu ocazia zilei de nastere a Regelui

regina-5.jpg
Regina, povestind ceva amuzant

regina-6.jpg
Regele si Regina, la o aniversare

regina-7.jpg
De Craciun, la Savarsin

regina-8.jpg
Londra, la gala Fundatiei Principesei

regina-9.jpg
Mesajul Regelui de 10 mai 2007

regina-10.jpg
Regele, Regina, alaturi de noi si de Principesa Elena si sotul ei, dl Alexander Nixon

regina-11.jpg
In gradina Palatului Elisabeta, asta-toamna

regina-12.jpg
Regina si Principesa

11 comentarii

  1. Alin Ionescu, in Cotidianul, 15 ianuarie says:

    Maiestatea sa Ana a noastra

    Alin Ionescu

    Aparut in editia din 15 Ianuarie 2008 a ziarului Cotidianul

    As vrea sa precizez din capul locului ca nu sint un fan al Eugeniei Voda si nici al celebrei sale emisiuni „Profesionistii“, de pe TVR 1. Excesul de pretiozitate cu care dna Voda isi abordeaza invitatii imi da senzatia ca trag cu ochiul la un fel de ritual de mumificare. „Profesionistul“ e proiectat insidios intr-o istorie plastifiata de catre un soi de saman care omologheaza zei intr-o procesiune televizata. Simbata seara insa, prezenta Maiestatii sale regina Ana a Romaniei in fata doamnei Voda a reusit sa-mi suspende retinerile obisnuite. Si asta pentru ca invitatul a fost un om a carui naturalete si simt al proportiilor istorice sint mult prea evidente. Incercarile ostentative ale doamnei Voda de a o urca pe Maiestatea sa pe un soclu, de a o ipostazia ca pe o picatura de singe albastru adusa intr-o eprubeta pentru a fi aratata in fata muritorilor, se loveau de o modestie delicata si rara. Maiestatea sa reusea fara efort sa arate ca o femeie fericita, ca o sotie linistita. Portretul grav, cu tuse groase si fundal istoric se transforma prin fiecare raspuns intr-o imagine calda, domestica, decupata cu grija dintr-un tablou de familie. Da, o familie regala, dar o familie inainte de toate. Adusa la televizor pentru a juca rolul unei vedete, Maiestatea sa regina Ana a reusit sa se eschiveze perfect si sa ne apara ca un om. Si printre atitea vedete sclipitoare, greu mai poti observa un om la televizor in ziua de azi.

  2. Ziarul Ziua, 14 ianuarie says:

    ZIUA – MAGAZIN – luni, 14 ianuarie 2008

    Regina Ana, vanzatoare in NY

    Regina Ana, sotia regelui Mihai I, a povestit, sambata seara, la TVR, intamplari inedite din viata sa si a sotului sau, legate de momentul in care l-a cunoscut, de viata sa ca vanzatoare de panglici si flori artificiale intr-un mare magazin din New York sau de credinta sa in fantome.

    Regina Ana a acordat TVR un interviu, acesta avand un caracter inedit, intrucat este primul interviu de acest gen pe care il acorda. Interviul a fost realizat de Eugenia Voda, la Palatul Elisabeta, si transmis sambata seara in emisiunea “Profesionistii”.

    Regina Ana a vorbit in limba franceza, desi realizatoarea i s-a adresat, in mare parte, in limba romana. Regina a povestit ca a studiat pictura la Paris, dar s-a oprit pentru ca a trebuit sa lucreze. Ea a aratat ca parintii sai au dorit ca toti cei patru copii ai lor sa aiba o slujba. “Indiferent de banii pe care ii ai, trebuie sa lucrezi, pentru ca munca iti da libertate. Si fiicele mele lucreaza. Toate”, a spus regina.

    Ea a aratat ca, atunci cand avea 19 sau 20 de ani si inca nu il cunostea pe regele Mihai a lucrat ca vanzatoare de panglici si flori artificiale intr-un mare magazin din New York. “Am fost vanzatoare de panglici si flori artificiale. Nu prea mi se potrivea, dar e amuzant sa aranjezi vitrina. E ciudat cati oameni pot sa cumpere panglici si flori artificiale. Asa am intalnit multi oameni si am invatat ceva: sunt oameni foarte politicosi cu cel care vinde si altii pentru care nu existi. Asta se vede imediat. De atunci am fost intotdeauna foarte atenta: spun multumesc si buna ziua celor care vand”, a spus regina. Ea a povestit, totodata, ca a fost inrolata, ca voluntar, in Al Doilea Razboi Mondial, unde a avut mai intai gradul de caporal, apoi a avansat la gradul de locotenent. “La inceput am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea, pentru ca vedeai atat de multa suferinta. Tineri despre care stiai ca o sa moara si nu puteai face nimic pentru ei… decat, uneori, sa-i tii de mana… Dupa asta m-au mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat”, a povestit regina. “Am stat pe front aproape doi ani si jumatate. Toti fratii mei au fost pe front: Jaques a fost aviator in Norvegia, Michel a fost parasutist si Andre a fost in Irish Guards. Toti am fost inrolati in armata, toti voluntari. Tata a facut si razboiul din Finlanda ca voluntar”, a adaugat ea.

    Prima intalnire

    Regina Ana a Romaniei a povestit, totodata, si amintirile sale legate de momentul in care l-a vazut prima data pe regele Mihai.”Varul meu, Jean de Luxemborg, dadea un dineau la ambasada Luxemburg-ului de la Londra. Mama si fratii mei erau deja acolo, la Hotel Claridge’s. M-am dus la apartamentul unde stiam ca erau ai mei. Acolo, in picioare, era un tanar in uniforma. Cum nu am iesit de mult timp din armata, in loc sa fac o reverenta, am luat pozitie de drepti. Si l-am salutat lovind calcaiele, ca un soldat. M-am simtit atat de umilita de mine insami incat am iesit imediat ca sa merg la verisoarele mele, care erau la alt etaj”, a spus regina.

    Ea a aratat ca, dupa acest episod, a mers cu regele la cinema si i-a aratat cum “se traieste simplu”, invatandu-l cum sa procedeze pentru a-si cumpara bilete sau pentru a plati un taxi. “Dupa asta am mers la cinema impreuna. Regele nu stia cum se sta la coada la un cinematograf, cum se plateste. Fratele meu Michel si cu mine l-am invatat cum se traieste simplu, nu intr-un palat. Asa a aflat cum se sta la coada, cum se plateste la un magazin, cum se cumpara bilete la cinema. Era amuzant, nu stia nici cum se plateste taxiul”, a povestit regina. Ea a mai aratat ca regele Mihai a fost, la New York, timp de noua ani, broker. “A fost dificil pentru ca, atunci cand esti broker, trebuie sa iesi mult in oras, la cockteiluri si la dineuri, ca sa gasesti clienti. Si nu era genul nostru, era dificil”, a spus regina.

    Crede in fantome

    Totodata, ea a aratat ca a locuit, la un moment dat, intr-o casa cu fantome si a spus ca a vazut chiar fantome. “Da, pot sa spun, exista fantome. Trebuie facute rugaciuni pentru ele, trebuie sa sfintesti ca sa le ajuti sa poata parasi aceasta lume… Si la Palatul Elisabeta este o fantoma, am sfintit si aici, e vorba de o femeie foarte draguta”, a spus regina. Ea a detaliat si situatia celor cinci fiice. “Cele cinci fiice muncesc toate. Trebuie sa munceaaca sa-si castige existenta. Margareta are o fundatie pentru copii saraci si pentru batrani, calatoreste mult ca sa adune fonduri. Elena lucreaza in Anglia, cu al doilea sot, primul fiind decedat. Sotul ei este avocat, ea lucreaza la o firma, e contabila. Irina a fost maritata cu un suedez, dar au divortat. Acum se ocupa de cai, in America, in Oregon. Sofia locuieste in Franta, in Bretania, unde ii place foarte mult. Are o fetita, Elisabeta, scrie carti pentru copii si picteaza foarte bine. Maria, a cincea fiica, traieste in America, in New Mexico. Si lucreaza la cabinetul unor medici. Se ocupa de programari. Nu are copii. Elena are un baiat si o fata, Irina tot un baiat si o fata, Sofia are o fata, deci avem cinci nepoti”, a spus regina.

    “Daca nu ai defecte, nu ai nici un haz”

    Regina Ana a Romaniei a mai spus, despre sine, ca tenacitatea e principala sa trasatura de caracter si ca trebuie sa fii corect, sa faci ceea ce spui si ca trebuie sa mergi intotdeauna pana la capat, pentru ca, “altfel, nu e bine”. Ea a aratat ca onestitatea este calitatea pe care o apreciaza la un barbat si franchetea la o femeie.

    Regina a spus ca ii place lectura, dar si gradinaritul si ca ii plac oamenii sinceri, chiar daca sinceritatea este uneori dureroasa. Ea a apreciat ca defectul sau major este acela de a critica. “Am multe defecte. Daca nu ai defecte, nu ai nici un haz”, a spus regina.

    Ea a aratat ca nu este interesata in nici un fel de politica. “Politica nu ma intereseaza deloc, nu e pentru noi. Pentru asta sunt politicienii, ii lasam sa isi faca munca”, a spus regina. “Nu am nevoie sa imi imaginez fericirea, o am, am avut-o intotdeauna”, a adaugat ea. Culmea nefericirii este atunci cand pierzi pe cineva iubit, a apreciat regina, adaugand ca detesta aroganta, oamenii ingamfati, cu nasul pe sus, care ii privesc pe ceilalti de sus. Poetul preferat al reginei este La Fontaine, pentru ca “fabulele lui sunt simple, le intelegi”, scriitorul preferat este Dickens, pentru ca “e foarte interesant, are intotdeauna o morala”, iar compozitorii preferati sunt Beethoven si Chopin, regina fiind o iubitoare a muzicii clasice.

    “Imi place muzica clasica. Muzica m-a ajutat fioarte mult. Cand eram la scoala si trebuia sa invat texte, nu le puteam invata decat pe muzica”, a spus regina.

    Ea a mai spus ca eroina preferata, din viata privata, a fost Regina Elena a Romaniei, mama Regelui Mihai I, careia ii este recunoscatoare pentru calitatile pe care i le-a transmis regelui, iar deviza sa este: “Traieste fiecare zi! Nu te gandi la ziua de maine! Pana maine mai e!”. (D.M.)

  3. Raluca Ion, ziarul Cotidianul, 14 ianuarie says:

    Regina fericita a Romaniei
    Raluca Ion
    Aparut in editia din 14 Ianuarie 2008

    Interviul pe care regina Ana l-a acordat postului TVR 1 aduce a fragment de roman cu situatii-limita, scene de flirt princiar, fantome, bunatate si multa demnitate.

    Simbata seara, regina Ana a Romaniei si-a povestit pentru prima data viata la televizor, in fata Eugeniei Voda. A vorbit cu simplitate, de-a lungul unei ore, despre intilnirea sa cu regele Mihai si despre intepaturile cu socrul Carol al II-lea, despre momentele bune si cele proaste din viata de alteta regala sau despre slujba ei ca vinzatoare de panglici si flori artificiale la 20 de ani. Cind l-a cunoscut pe regele Mihai in exil, l-a invatat ce inseamna normalitatea: „Am mers la cinema impreuna, pentru ca regele nu stia cum se sta la coada la un cinematograf, cum se plateste… Da! Atunci fratele meu Michael si cu mine l-am invatat cum se traieste simplu, nu intr-un palat“. Cind s-a casatorit cu el, iar Carol al II-lea i-a scris sfatuind-o sa-i fie o sotie buna, i-a raspuns ironic: „Sper sa fiu la fel de buna sotie pe cit de bun sot ati fost pentru soacra mea“.

    Regina i-a spus Eugeniei Voda ca nu a inteles niciodata ce inseamna sa ai singe albastru si a povestit amuzata cum, la un coafor newyorkez, o coafeza careia ii fusese prezentata „Queen Anne“ a striga-t-o „Queenie“ (reginuta). Nu s-a simtit niciodata ca o ruda saraca in intilnirile cu ramurile mai viguroase ale familiei pentru ca „e formidabil sa-ti intilnesti familia“ si le-a declarat prietenie vinzatorilor obisnuiti, pasarelelor pe care le hraneste la geam si fantomelor: ,,Prin camerele copiilor (n.r. – la Bramshill) bintuia fantoma unei doamne in alb. Iubea copiii, am auzit ca ar fi avut o poveste trista (…) Si aici (n.r.- la Palatul Elisabeta) este o fantoma. (…) E vorba de o femeie foarte draguta“. Intrebata cum isi imagineaza fericirea, regina Ana a raspuns: „Nu am nevoie sa-mi imaginez, sint fericita“.

    La 30 de ani dupa ce Nicolae Ceausescu a fost plimbat cu fast prin Londra de regina Angliei, regina Ana nu are ce sa-i reproseze altetei regale: „Nu, pentru ca nu regina e cea care invita. (…) Toate vizitele oficiale sint hotarite de guvern. Noi, regii, sintem acolo ca sa-i primim pe oaspeti, ca sa fim prezenti(…) Un rege nu este manipulat, ci este folosit, gratie pozitiei lui“.

  4. Alex Elias, Nine O'clock, 14 ianuarie says:

    Queen Anne of Romania has offered her first interview

    The Romanian Television broadcasted an extraordinary Saturday edition of the television show “Profesionistii” by Eugenia Voda, featuring 85 year old Majesty Queen Anne of Romania as special guest. This is actually the first interview offered by Queen Anne in her entire life.

    During the show, Her Majesty counted the story of her life with King Michael I, as well as the story of her family. During the interview, Queen Anne described how she met her husband, King Michael and revealed details on the life of a Royal family. “The King did not know how to attend a queue, in front of a cinema theatre, how to buy a ticket”, the Queen smilingly mentioned. Then, the Queen nostalgically remembered how she sold ribbons and artificial flowers in a New York florists’ shop, and the moment when her mother and her mother-in-law went to an audience at the Pope Pius XII in order to ask for his approval to her marriage to King Michael, as she was a Catholic and the King was Orthodox. The Pope’s refusal determined her mother to hit the table with her fist. From the secrets of the Elizabeth Palace, Queen Anne revealed that the ghost of a very beautiful woman haunts the building.

    Queen Anne of Romania, daughter of Prince Rene de Bourbon-Parma and of Princess Margaret of Denmark, was born on September 18, 1923, in Paris. In 1939, she accompanied her family in Spain, Portugal, and afterwards, in the United States. In New York, she attended an art school. Since 1943 and until the end of the War, she attended the campaigns from Algeria, Morocco, Italy, Luxembourg and Germany, with the Free French Forces (under the command of General Charles de Gaulle). At the end of the war, she was awarded the “War Cross”. In June 1948, she married King Michael I of Romania, in Athens.

    By Alex Elias

  5. G.D., Iasi says:

    Aparitia MS Regina in emisiunea Eugeniei Voda a avut un formidabil ecou. Ea va fi reluata marti pe TVR1 si pe TRV Cultural, iar aseara,la 19h, la jurnalul de pe TVR1 si 2 au fost transmise fragmente din interviu alternate cu imagini din filmul alb-negru despre Familia Regala,fie din viata Lor, fie de la nunta sau diferite momente din perioada cand Regele era inca in tara.

    O recomandare perfecta, la o ora de audienta maxima, toate izvorate din atractia declansata de frumusete, educatie, simplitate, sinceritate pe care Regina Ana le-a exercitat asupra numerosilor Ei telespectatori. Un succes desavarsit, pentru care ma bucur din toata inima.Toti avem atata nevoie de lucruri si fapte frumoase, calme, calde, adevarate!

    Inca o data felicitari! O superba surpriza si un dar minunat facut romanilor la inceput de an!

    G.D., Iasi

  6. Av. Alexandru Jadaneant says:

    Alteta Voastra Regala,

    In primul rand va rog sa transmiteti salutul meu Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei.
    In al doilea rand nu pot sa nu-mi amintesc de momentul in care am vazut-o pentru prima data pe Majestatea Sa la Timisoara, cand a fost insotita de Alteta Sa Regala Principesa Margareta. Am avut privilegiul sa fac parte din fericitii care au putut participa la intalnirea avuta la hotelul Continental din Timisoara. Pastrez o placuta amintire acelui moment. Imi aduc aminte cu cata emotie am mers la acest eveniment alaturi de bunica mea, care ne vorbea mereu de Majestatea Sa Regele Mihai. A fost un moment emotionant si ceea ce m-a impresionat a fost naturaletea cu care Regina Ana a strans fiecaruia mana si a schimbat cateva cuvinte. Interviul acordat de Majestatea Sa doamnei Voda a fost unul dintre putinele in care, dupa parerea mea, doamna Voda a fost pusa in dificultate. Regina Ana a fost naturala, spontana si sincera. Atribute atat de firesti regalitatii…..
    Fraza care m-a impresionat a fost cea, prin care Regina Ana declara ca nu trebuie sa caute fericire, si asta pentru ca a fost mereu fericita.
    Lectia pe care ar trebui sa o invatam de la Regina Ana a Romaniei este sa ne bucuram de orice moment din viata. Un buchet de maci rosii sau de galbenele poate produce o imensa bucurie intr-o zi trista.

    Alteta Voastra Regala,

    intr-adevar un minunat inceput de an si poate vom ajunge sa traim si momente de normalitate.

    Cu fidelitate,

    Av. Alex. Jadaneant

  7. A.Fagarasanu says:

    Regina Fericita a Romaniei

    Alteta Voastra Regala,

    Am urmarit cu foarte multa emotie interviul acordat de MS Regina Ana. Am fost de-a dreptul captivat si mirat, in weekend, cand am vazut pe Hotnews.ro si EVZ o sumedenie de comentarii favorabile pe forumuri. Spun ca am fost surprins pentru ca, de multe ori, aparitiile membrilor Familiei Regale sunt intampinate de mesaje rautacioase, pline de invidie si frustrare.
    Cand am vazut pozele pe blog m-am emotionat si mai tare si aproape ca mi-au dat lacrimile. Pentru ca romanii sa cunoasca acest ocean imens, care e inima Reginei Ana, ar fi nevoie de un volum care sa ilustreze acest lucru. Am citit cartea scrisa impreuna cu Alteta Voastra Regala, dar sugerez ca se mai poate face o carte de interviuri – pentru ultimii 18 ani ani pe care i-a trait Regina.

    Cu adevarat, asa cum scria cineva, Majestatea Sa se poate numi: Regina Fericita a Romaniei.

    Cu alese ganduri,
    A.Fagarasanu

  8. simona neagu says:

    Alteta voastra,

    Regina Ana mi-a cucerit in intregime inima nu acum cu ocazia acestei frumoase emisiuni, ci cu ceva timp in urma cand, printr-o fericita intamplare, am avut sansa sa o intalnesc personal si sa schimb cateva cuvinte atat cu Domnia sa cat si cu Majestatea sa Regele Mihai. Mi-a fost si inca imi este greu sa descriu ceea ce am simtit cu ocazia acelei intalniri. Amandoi emanau frumusetea sufleteasca in toate formele ei, modestie, seninatate si te faceau sa te simti o parte din familie. Mult timp m-a mirat acest puternic sentiment de familie pe care l-am avut in prezenta lor, de parca i-as fi cunoscut dintotdeauna. Am avut sentimentul ca am regasit unul din idealurile pe care le credeam pierdute. Tarziu am inteles..Prin tot ceea ce sunt, ei reprezinta cu adevarat aceasta mare familie, ai carei membrii poarta numele de romani. Si intr-adevar, pana nu traiesti aceasta experienta nu o poti intelege pe deplin. In acea zi, cand am plecat de la Palatul Elisabeta, pe langa bucuria imensa a tot ceea ce am trait, am avut si o tristete:ca atat de putini romani ii
    cunosc cu adevarat sau ii apreciaza la adevarata lor valoare si mi-am dorit mult ca acest lucru sa se schimbe. Nu pentru ca Majestatile lor ar avea nevoie de pretuire ci pentru ca noi, romanii, avem nevoie de ceea ce ne pot darui ei..
    Urmarind interviul Reginei Ana am fost fericita ca o mica parte a dorintei mele s-a implinit! Sper din tot sufletul ca acest lucru sa continue si cat mai multi romani sa descopere aceasta comoara , care a fost si este atat de aproape de ei…
    Va rog daca se poate, sa-i transmiteti Reginei Ana tot respectul meu si sincerele felicitari pentru minunatul interviu!

    cu deosebit respect,
    Simona Neagu

  9. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Ca si Dl.Jadaneant am avut privilegiul de a o intalni personal pe MS Regina Ana cu ocazia primei sale vizite la Timisoara impreuna cu AS Principesa Margareta.Ma simt mandru ca Roman intrucat Tara mea are o asemenea familie Regala,cu adevarat REGALA!Sper ca,cat mai multi Romani sa se trezeasca cu adevarat si sa realizeze ca aceasta extraordinara familie trebuie sa fie pusa in locul pe care l-a ocupat cu cinste in istorie.
    Va rog sa binevoiti primi Alteta Voastra,expresia celor mai inalte consideratiuni!
    Dr.Nicoara Ovidiu

  10. […] http://www.romaniaregala.ro/jurnal/regina-ana-in-imagini/ Acest articol a fost publicat în Familia Regală a Romaniei. Salvează legătura permanentă. ← Începe vizita istorică a Papei Benedict XVI în Regatul Unit […]

  11. SECRIERU IOAN says:

    REGINA NOASTRĂ SCUMPĂ SA-I DEA DUMNEZEU MULTĂ SĂNĂTATE

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53417977
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate