La Nisa, parcul Carol al României

Parc Carol de Roumanie

Aflat în Republica Franceză și în Principatul Monaco pentru două zile, am vizitat în această dimineață Parcul Municipal Carol al României din orașul Nisa.

Este, probabil, un loc puțin cunoscut românilor, chiar și celor care au emigrat în Franța sau se află în vizită. Este, de asemenea, unul dintre rarele acte de recunoaștere oferite de societatea civilă și de autoritățile franceze regilor și reginelor României.

O grădină de aproximativ 23,000 de metri pătrați, parcul Carol al României a fost creat din inițiativa municipalității orașului Nisa pe locul parcului castelului Fabron. Proprietatea a aparținut, se pare, Ducelui de Saxe-Coburg-Gotha (tatăl Reginei Maria a României) și apoi Regelui Carol al II-lea.

Parcul este curat, îngrijit, are farmec și intimitate. Este destul de retras față de centrul orașului, ceea ce îi dă un plus de liniște și de armonie. Din păcate, nici o inscripție și nici o publicație (fie ea Internet sau tipărită), nu dă informații despre cum s-a ajuns ca un parc al unui oraș mediteranean al Republicii Franceze să poarte numele unui rege al României.

8 comentarii

  1. Madlenuta says:

    Poate reusitzi dumneavoastra acest demers……………..nu ar fi zadarnic….

  2. Lunadincalimara says:

    Dar exista indicatoare care sa arate ca numele parcului este “Regele Carol al Romaniei?”
    In ce zona se afla parcul?
    Trebuie sa fi fost botezat asa in vremea in care, pe la 1930 si ceva, Guvernul Romaniei era printre cei care cotizau cu fonduri la fondarea compenie AIR France.

  3. Alteta Voastra Regala,

    Castelul Fabron a fost construit pentru Ernest Gambart, echivalentul la Londra în editura de arta a lui Goupil de la Bordeaux, a fost cumparat prin anii 1880 de Ducele de Saxa-Cobourg et Gotha si prin succesiunea sotiei sale, Marea Ducesa Maria Alexandrowna Romnanov, si a trecut fiicei sale, Regina Maria a României, care a facut dese sejururi. Prin testament ea l-a atribuit fiului ei cel mare, Princepele Carol, viitorul Rege Carol al II-lea. Nu stiu la ce data a fost înstrainat de acesta si distrus, fara îndoiala însa ca dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, o perioada teribil de nefasta pentru edificiile eclectice în Franta, daca este sa ne gândim numai la demolarea castelului Printului Gheorghe Stirbey de la Courbevoie, în apropierea Parisului, donat de fiicele sale adoptive, nascute Fould, orasului, ca sa fie transformat în muzeu, si demolat de municipalitatea de stânga în anii ’50.

    Al Altetei Voastra Regale,
    Gabriel Badea-Päun

  4. Adrian says:

    Parcul este foarte cunoscut, legat de Romania la fel ca si hotelul Negresco. A fost intotdeauna foarte intretinut de catre municipalitate, pacat ca Alteta Sa nu a construit si o Biserica Romana aici la Nisa, cum a facut Tarul Nicolae II. Romania avea o imagine foarte buna pa Coasta de Azur pana acum 10 ani cand etnia tzigana a inceput sa “invadeze” regiunea (…)

  5. Marius says:

    In 1994, avand o bursa de studii la Nisa, de abia dupa vreo 4 luni am descoperit, la doi pasi de caminul studentesc, un parc Carol de Roumanie. Mi s-a parut de remarcat faptul ca nu au tradus numele, sa fie Charles de Roumanie, ci au pastrat forma originara, Carol. Nu este asa de ciudat ca nu au mentionat care dintre cei doi Carol ai Romaniei, parea evident ca nu poate fi primul. In plus, Coasta de Azur pastreaza apelative colocviale pentru vizitatorii sai regali. De atunci imi amintesc ca aflasem ca parcul este o donatie a regelui Carol al ll-lea pentru Nisa. Acum am aflat ca a fost mult timp in proprietatea casei regale britanice, de pe vremea cand era Saxa-Coburg-Gotha. Era un atuu pentru studentii romani, dupa ce le povesteam despre Negresco, le revelam si acest parc, este drept foarte putin cunoscut dar care figureaza pe hartile serioase ale Nisei.

  6. […] acest rege al Romaniei. De curand, de pe blogul Principelui Radu al Romaniei am aflat ca exista la Nisa, Parcul Carol al Romaniei. Suprafata acestuia este de cca. 23,000 de metri pătrați, si a fost  realizat din inițiativa […]

  7. alexandru bidileci says:

    Castelul Fabron a fost daruit Regelui Carol al II-lea, de mama sa. Regina Maria il primise si ea cu drept de succesiune de la regina mama a Angliei.
    Administratoarea castelui era contesa Gauthier Vignal.(pct 76 din Insemnari zilnice -Note-CAROL AL II-lea).Prin renuntarea” fortata “la drepturile de mostenitor Carol Caraiman pierde castelul in favoarea matusei lui Victoria-Melita Ducky-sora reginei Maria,sotia marelui duce rus Kiril..Se pare ca Rezistenta franceza a contribuit la distrugerea lui.!

  8. MULTUMESC MULT PT ACEASTA PRETIOASA POSTARE!!Am fost de 3 ori la Nice,dar nu am stiut de existenta acestuia Parc Carol de Romania!!NU se face destula reclama turistica,probabil!!!Poate o sa fie trecut in cataloagele turistice!!Toate cele bune!!God save the King Mihai I si Familia Regala!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53896406
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate