Loialitatea

 

 

Lumea românească a anului 2012 are răspunderea istorică de a adapta pragmatismul și interesul lumii euro-atlantice (NATO și UE) la specificul nostru ca națiune, ca istorie, ca geografie, ca tradiție și ca aspirație. Sub semnul loialității. România este a șaptea țară din Uniunea Europeană, judecând după suprafață și populație. Pentru a deveni o putere economică pe măsură și pentru a îmbina prosperitatea cu statornicia, țara noastră are nevoie de oameni influenți loiali și generoși.

Fenomenele globalizării se accentuează în Europa întreagă, nu numai în partea numită Uniunea Europeană. Iar noi avem capacitatea de a ne adapta momentului, integrându-ne inteligent și suplu, chiar și în condiții de criză economică. De asemenea, putem găsi feluri convenabile de a armoniza caracteristicile naționale cu  strategiile continentale de securitate și apărare, de politică externă și cele economice, etc. Pentru aceasta este nevoie însă, în spectrul puterii, de valori precum competența, etica, loialitatea și generozitatea.

În societatea românească există instituții tradiționale precum Casa Regală, Academia Română sau Biserica, pe care nu vrem și nu știm să le cultivăm în interesul viitorului și al stabilității, nici în interesul libertăților și democrației. Dintre instituțiile Statului, Armata și Diplomația sunt două domenii care se bazează în principal pe profesionalism, continuitate, autoritatea valorii, memorie instituțională, simț al datoriei și iubire de țară. Casa Regală are o legătură naturală cu diplomația și cu instituția Apărării, precum și cu societatea civilă. Legătura aceasta nu ar trebui alterată niciodată de calea politică.

Casa Regală nu a fost fondată ca să țină timpul pe loc ci, dimpotrivă, pentru a duce țara mai departe. Ea se bazează pe tradiție, continuitate, memorie și păstrare a ceea ce s-a dovedit bun în ultimele sute de ani. Ea este, prin structură și menire, o oglindire a românilor. Ea generează statornicie, se bazează pe continuitate și încurajează formarea elitelor.

Contribuția Coroanei la devenirea românească în noul secol european, mai democratic și mai liber ca niciodată în istorie, are motive să fie încurajată de oamenii influenți ai României de astăzi. Aceasta cu condiția ca oamenii cu putere să înțeleagă importanța pentru viitor a Instituției Regale. Mai ales acum, când societatea românească conferă un procentaj atât de ridicat de încredere, simpatie și admirație față de Rege și Familia Regală. Lipsa de înțelegere, din păcate, nu vine doar din ambiguitatea instituțională a prezentului, ci și din lipsa de încredere în propriul nostru trecut.

Cu Coroana garantând neutralitatea reprezentativității statale, instrumentul democrației poate să se extindă și să se aprofundeze, cu rezultate binefăcătoare, fără să riște efecte nedorite. Instituțiile perene nu lucrează în suprapunere cu instrumentul democratic, ci în complementaritate cu el. Democrația poate fi perfect asociată tradiției și continuității. Imaginea de stabilitate vine de la instituția respectată, nu de la persoana trecătoare.

În zilele noastre, din cauza excesivei politizări a vieții românești și europene, prin efectele nefaste ale legăturii politicului cu națiunea prin intermediul televizorului, rolul modelelor a fost aproape exclusiv atribuit clasei politice. Aceasta poate avea, la nivel european, efecte devastatoare la tânăra generație. Pe termen lung, efectele îngustării și caricaturizării noțiunii de cârmuire pot afecta fibra națiunilor care locuiesc pe acest continent, bogat în culturi și aspirații.

Prezența Casei Regale pe harta societății românești de astăzi are o influență benefică, în perspectivă continentală și globală. Casa Regală are avantajul de a nu fragmenta mersul politic. Dimpotrivă, prezența ei dinamică amortizează efectele secundare ale schimbărilor politice de la fiecare patru ani. Numai în ultimele două decenii, din 1997 încoace, Casa Regală a conlucrat cu opt guvernări diferite. Iar această conlucrare nu a făcut decât să sublinieze rolul specific Casei Regale și efectul benefic al complementarității mijloacelor politice și regale în slujba națiunii. Casa Regală se bucură democratic de existența partidelor de la putere, în alternanța lor, și nu se simte stingheră să încurajeze o inițiativă a puterii, dacă ea slujește interesului național.

Familia Regală de la noi nu înmagazinează putere politică. Aceasta nu este o sursă de slăbiciune, ci de putere. Astfel, românul știe că există “ceva” în vârful piramidei societății care rămâne neatins, neschimbat de luptele politice.

Regele Mihai are autoritate, fiind în mod natural un model pentru întreaga națiune, așa cum nici un politician nu va putea fi vreodată. Regele Mihai a dovedit, în acești ultimi șaizeci de ani, că este loial, fără efort și nu din interes personal. Ca și strămoșul lui, Regele Carol I, el este dovada că răbdarea poate fi singurul antidot la destrămarea românească.

Chiar și atunci când a fost mecanic auto la Versoix sau fermier în Anglia, Regele Mihai a continuat să încarneze statalitatea românească. Acest lucru s-a întâmplat între anii 1948 și 1989, dar mai ales după aceea. Nimic nu l-a împiedicat, din anul 1990 încoace, să stea alături de cei legitimați democratic prin alegeri, fiindcă legitimitatea lui era de altă natură. Fără să facă nimic special, el a continuat să „încarneze“ ceva ce devenea tot mai incert, în fața viitorului: identitatea și statalitatea.

Totodată, Casa Regală, deposedată de putere politică și economică, a operat cu valori care nu au legătură directă cu democrația sau libertatea. Ele sunt: puterea exemplului personal, generozitatea, loialitatea, rolul modelului, spiritul de răspundere. Aceasta a dat, în ani, Casei Regale un relief care a făcut-o diferită de celelalte modele.

Dilema principală a Președintelui român de după 1989, ca repezentant suprem al Statului și garant al Constituției, este cum să păstreze încrederea populației (performând politic și rămânând popular) dar, în același timp, cum să rămână un simbol neutru al statalității și să aibă un adevărat rol constituțional. Faptul că Președintele este supus criticilor și inclus în luptele politice poate fi un argument pentru democrație, dar este o vulnerabilitate pentru Stat. Instituția Președintelui României este chemată să acționeze constituțional, nu politicianist. 

Regele Mihai, în chinuita sa viață, ca om și ca șef de Stat, în fiecare epocă istorică și circumstanță politică, chiar atunci când a fost absent din țară, a fost păstrătorul unui ritualul statal dătător de mândrie și de repere României.

Însemne ale statalității și identității noastre (precum drapelul, stema, imnul, moneda) și chiar întâlnirile oficiale au un caracter mai solemn, sunt mai mândre atunci când Regele este de față, iar acest lucru nu este dat de faptul că este în vârstă și impozant, ci de legitimitatea istorică a Casei Regale.

Dacă țara nu ar fi la început de drum în Uniunea Europeană și dacă nu am avea vecini mari și puternici sau mici și adaptabili, poate că ar conta mai puțin. Dar în situația dată, în condițiile unei clase politice aspru criticată de societate, prezența Casei Regale are importanță pentru România. Clasa politică are nevoie să deprindă adevărul că democrația este un instrument în mâna ei, nu un sistem la cheremul ei. De aceea, ea are nevoie de instituții care să-i ofere modele complementare de cârmuire.

Apoi, societatea românească nu este formată numai din politicieni. La binele națiunii pe termen lung ar trebui să aibă un cuvânt de spus și liderii altor părți din societate care, în mod natural, sunt mai preocupate de viitor decât politicienii: societatea civilă, Biserica, diplomația, oamenii de afaceri, Armata, intelectualii, tinerii.

Românul este suspicios la nou și la promisiuni. El vrea instituții și valori care să-i dea, în drumul global către prosperitate, confort identitar și statornicie. Instrumentul democrației este una, valorile din mintea și sufletul lui sunt alta.

Patriotismul și loialitatea nu sunt aspirații prăfuite cu tentă romantică sau naționalistă. Loialitatea este un instrument de măsură a securității naționale și de ea a depins supraviețuirea, ca națiune, în multe momente de răscruce. Suntem în anul 2012. Au trecut douăzeci și doi de ani de când am dat jos dictatura comunistă. Putem, în sfârșit, să asumăm finalizarea modernizării României, începută la mijlocul secolului XIX. Avem, la vârf, oameni influenți destul de loiali pentru a o face?

17 comentarii

  1. Deceneu says:

    Principe, in Romania nu este o lipsa de loialitate, exista poate chiar prea multa loialitate, dar este o loialiate “toxica”, de tip mafiot. Politicienii sunt loiali “sefului” si “gastii” asa cum mafiotii sunt loiali “nasului”.
    Medicii, magistratii, politistii, securistii sau profesorii isi apara confratii in loc sa apere prestigiul castei si sa sanctioneze pe cei care nu fac cinste domeniului respectiv.
    Politica nu are in centru apararea principilor morale, are in centru actiunii sustinerea imaginii liderilor, a intereselor mercantile pe termen scurt si in special consolidarea la putere.
    In Romania cetatenii nu sunt loiali valorilor etice, sunt loiali oamenilor care conduc institutile.

  2. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Ordo Mars Vitae Foarte recomandat! Highly recommended!
    #
    Cornel-Florin Seracin ‎”Patriotismul și loialitatea nu sunt aspirații prăfuite cu tentă romantică sau naționalistă”, cât adevăr în acestă propoziţie! Avem mare nevoie de Casa Regală a României! Avem mare nevoie ca România să redevină oficial Monarhie Constituţonală! România Regat ar putea să fie iar ce a fost odată, un stat mândru, demn şi respectat în rândul statelor europene şi mondiale. Doamne ajută’ne!
    #
    Ordo Mars Vitae His Royal Majesty and the next generation of the Royal House of Romania must be take the decisive place for the Romanian nation again!
    The citizens of Romania have it in their hand …
    #
    Nicoleta ButnarusCostin Intru totul de acord, dar……..ce e de facut?
    #
    Tania Hodina Tot poporul sa iasa in strada si sa dam jos pe actuala conducere ,si strigam din piepturi cu voce tare si ráspicat,,,,NU MAI VREM 10 MAI,FARA REGELE MIHAI,,,,,Asa sa ne ajute DUMNEZEU….
    #

  3. Aniti Jurcau says:

    Mai mult ca oricand Romania are nevoie sa fie condusa de Regele Mihai si numai Casa Regala poate conduce competent destinele natiunii romane in aceasta perioada istorica si sa promoveze si restabileasca valorile morale a acestei natiuni.
    M-am nascut in 1945 in Romania si nu am facut politica,(am plecat din tara in 1989) dar e suficient sa te uiti obiectiv la celelalte tari din UE si sa-ti dai seama de aceasta mare nevoie a Romaniei, ca sa fie condusa de Regele Mihai, a carui exemplu personal ar trebuii sa-l urmeze toti politicienii.
    Sper ca poporul Roman sa se trezeasca si sa ceara forma necesara de guvernamant prin care Casa Regala sa-si poata exercita rolul intoric de conducere a acestei natiuni.
    Dumnezeu sa fie cu poporul Roman!

  4. Stelian Rotaru says:

    Marii barbati de stat din vremea Regilor Carol I si Ferdinand erau, la acea vreme, blamati, criticati , chiar injurati ! Timpul a demonstrat valoarea acelor barbat! Abia azi ne dam seama cat de valorosi au fost! Sunt convin ca si azi sunt, sau vor aparea asemene oameni valorosi dar acum nu ne dam seama! Trebuie sa ne unim in jurul Casei Regale a Romaniei ! Traiasca Regele. Nimic fara Dumnezeu!

  5. Marius Zgureanu says:

    Stimate Principe al Romaniei,
    Loialitatea fata de Romania, interesul national, ar trebui sa fie prima valoare invatata prin educatia institutionala, alaturi de cele invatate in familie.

    Sunt intru totul de acord cu rolul de mediator al Casei Regale, de garant al stabilitatii si planurilor pe termen mediu si lung ale Tarii – este ceea ce va ceream in momentele nu prea indepartate cand circul politic ajunsese la paroxism, insa acest lucru poate fi cu adevarat valorificat doar prin schimbarea formei de organizare a Statului Roman.

    Atata timp cat elitele si o parte a populatiei Romaniei nu constientizeaza acest lucru, vom continua sa asistam la circul politic pe banii nostri, fara substanta si finalitate, care nu face decat sa stirbeasca prestigiul Romaniei pe plan international si sa cauzeze mari dificultati economice.

    Si asta in timp ce un nivel mai bun de trai, un sistem medical decent, un invatamant generator de valori, o agricultura si o industrie functionale si competitive, o cercetare de talie internationala, o infrastructura cel putin la nivelul mediei europene, o regasire a valorilor nationale si traditiilor, un sprijin pentru refacerea echilibrului demografic, o armata bine inzestrata sunt doar himere care ne sunt promise la fiecare campanie electorala si apoi amanate pe o perioada nedefinita, timp in care sansele de reconstructie se diminueaza tot mai mult, pana ce urmatoarea lupta politica scutura din nou de praful uitarii vechea lista de promisiuni.

    Si de fiecare data se retuseaza pe ici pe colo lista si se arunca din nou in fata romanilor cu tupeu specific clasei politice romanesti, care a schimbat in ultimii 23 de ani aliante si platforme intr-un mod care ar umple de rusine orice cameleon la apogeul capacitatilor sale mimetice! Si totusi recunosc, mai exista o minoritate printre ei care lupta sa faca ceva pentru Tara, insa sunt extrem de putini.

    Iar singurul efect este erodarea statalitatii romanesti, indatorarea tarii si cetatenilor sai, amanetarea cu nonsalanta a viitorului copiilor si nepotilor nostri, distrugerea ultimelor ramasite de moralitate, prigonirea ultimelor valori si invrajbirea societatii.

    Cand ne-am dorit libertate, un trai mai bun si democratie in Decembrie 1989, nu cred ca la situatia de acum sperau atunci cele 24 de milioane de romani.

    Cu deosebita consideratie,
    Marius Zgureanu

  6. Bogdan B says:

    Din pacate, nicio forta politica nu are pe agenda sa promovarea Monarhiei Constitutionale ca alternativa la actuala forma originala si republicana forma de guvernamant. Autismul politic face ravagii.

    Evenimentele din aceasta vara au dovedit atat vulnerabilitatea actualei oranduiri cat si amatorismul si iresponsabilitatea clasei politice animata de rafuieli nesfarsite, demontarea institutiilor statului, promovarea intereselor de grup si ale clientelei sale in detrimentul proiectelor nationale. Desi parte din UE si NATO, Romania continua sa fie imprevizibila. Urmarind de la distanta totul a fost urat. Administratiile de la Bucuresti nu urmeaza aceeasi linie pe calea securitatii nationale. Trist dar adevarat. Declaratiile iresponsabile ale liderilor politici, bestelirea oficialilor europeni, mesajul anti-american au stirbit semnificativ credibilitatea Romaniei pe plan international. Vor fi nevoie ani de zile pentru a reconstrui ce s-a demolat in aceasta vara. Aflati din nou la rascruce, exista doua alternative: fie calea unei tari guvernate de lege, a integrarii europene, consolidarea aliantei transatlantice cu speranata ca viitorul cat mai apropiat va aduce prosperitate, oportunitati, armonie sociala, fie plonjarea in zona gri, a unei lumi politice anarhice, controlate de mobsteri, a unei tari vulnerabile si condamnate la saracie si lipsa de educatie.

  7. Bogdan B. says:

    fără busolă, societatea românească va orbecăi în continuare pe căi care se înfundă. dinastia a fost, este şi va rămâne singurul punct cardinal al unei naţii predispuse la auto-nonguvernare. dacă până acum puteam spune că republica mai are încă de oferit dacă o cârpim pe unde răsuflă, după acest referendum cred că au înţeles foarte mulţi de ce monarhia este SINGURA soluţie corectă.

  8. Bucur Gabriela says:

    A. V. R. ,acest articol ,vine la momentul oportun.Tot ce s’a intamplatin aproximativ in o luna si jumatate sau doua ,pune un semn de intrebareasupra celor care conduc natiunea.Cei care sunt sus , sus , de tot.Romanul de rand ,este bulversatde evenimente.Finalul articolului: “Avem , la varf , oameni influentidestul de loiali pentru a o face?” ne pune pe ganduri.Este un mesaj intreg articolul.

  9. Silvia Vitalaru says:

    Alteta voastra a dat glas unor vorbe pline de adevar, insa din pacate de multe ori am senzatia ca cei aflati la guvernare s-au ingrijit ca romanii de rand sa nu mai fie preocupati de nimic din toate acestea. Da, loialitatea si dragostea de patrie nu ar trebui sa fie notiuni prafuite si lipsite de actualitate, da, exista institutii care ar trebui si ar putea sa ofere modele, insa romanul si-a pierdut increderea in ele. Exista un curent antibisericesc, exista un curent de delasare fata de indatoririle civice cum ar fi votul, care sa nu uitam nu este doar un drept pana la urma, ci si o indatorire a cetateanului de a gira sau nu una din taberele politice. Sunt tendinte generate pe de-o parte de demagogia demonstrata de clasa politica si totodata de faptul ca generatia tanara, din care fac si eu parte, isi pierde incet incet din spiritualitatea care ne-a definit ca popor timp de milenii.
    In acest context, coroana se constituie ca un element de stabilitate si continuitate a statului roman si a neamului romanesc. Dar cati inteleg asta? Poate ar trebui sa ne preocupam sa transmitem acest mesaj, chiar daca exista fapte doveditoare in acest sens. Ar trebui sa facem romanii sa inteleaga ca Romania are nevoie de un reper, de un model, de un simbol neintinat de luptele politice si interesele straine.

  10. Cristian says:

    Alteta,
    Am sperat enorm in ultima vreme, in special in acest an, ca ceva semnificativ se va intampla totusi cu societatea romaneasca si va da semne de trezire din amorteala, ceea ce intr-o oarecare masura s-a intamplat, insa nu stiu in ce masura, mai ales dupa tot ce s-a intamplat in ultimele doua luni, populatia chiar a ajuns sa constientizeze ca actualul sistem republican este falimentar.
    Nu stiu cati constientizeaza ca sursa “puroiului” nu este faptul ca intr-o anume pozitie, functie sta X sau Y, ci este insusi modul in care acest sistem este construit, din temeliile sale, dupa parerea mea in mod voit, nu din nepricepere. S-a construit un sistem in care legea a ajuns o banalitate pentru unii, in care inalte institutii statale au ajuns sa fie populate cu persoane cu iz penal, doar cu rol de a raspunde la comenzi, puterile statului in loc sa fie in echilibru si control reciproc sunt aruncate in haosul disputelor politice…
    E exact cum spuneti, “societatea romaneasca nu e formata numai din politicieni”, insa tot ceea ce vedem vine din aceasta directie, manipularea care incearca sa te faca sa crezi ca doar asta exista, acestea sunt modelele de urmat.
    Afirma cineva pe un blog ca societatea romaneasca este in acest moment prea divizata si bulversata pentru ca initiativa unei reale schimbari sa provina din partea ei – pentru a pune o presiune in acest sens pe clasa politica – iar initiativa ar trebui sa vina de sus in jos, de la asa-numitele elite. Numai ca nu stiu ce fel de “elite” avem noi de fapt, cu o atitudine servila si umila fata de “Inalta Poarta”. Unde ne sunt oamenii de stat?

  11. stoicarodica2010 says:

    Loaialitatea pentru neamul si pamantul romanesc dainuie de la strabunii nostrii trecand prin Dacia,Regatul Romaniei si fiind perfect definita prin personalitatea Regelui Mihai..Nenorocirea zilelor noastre consta in faptul ca ,institutiile statului nostru sunt la pamant.In fruntea statului nu se afla Regele Mihai Cel Loaial si vertical.O mare parte din popor este inca deviat comportamental ,dar nu de nerecuperat.Politicienii nu ar trebuii sa urmareasca domnia care nu li se potriveste de nici o culoare ci,reinstaurarea Monarhiei Constitutionale si asezarea pe Tronul Romaniei a Regelui Mihai.Traiasca Regele Salvator Mihai al Romaniei!

  12. post says:

    […] PRINCIPELE RADU AL ROMÂNIEI […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53927460
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate