“Monarhia face ca un popor sa nu se simta niciodata singur!”

Buna seara!

Intr-o perioada in care oamenii politici ai Romaniei se intrec in aparitii mediatice care vor sa apere imaginea Familiei Regale, imagine patata ca urmare a denigrarii intentionate de alti oameni politici, sper sa aveti ragazul de a citi aceste randuri scrise de mine, cu convingerea ele ca vor transmite starea mea de spirit si nu vor reprezenta o incalcare a stilui protocolar al unei epistole adresata Familiei Regale.

Ma numesc Aelenei Petruta, am 23 de ani si marturisesc faptul ca pana nu demult nu am fost interesata de a cunoaste amanunte legate de monarhia din Romania, cu atat mai mult cu cat istoria pe care am invatat-o la scoala nu a reprezentat o pasiune pentru mine, pentru ca atunci credeam ca singurele discipline cu adevarat importante sunt cele care ma vor ajuta sa inteleg tainele medicinei. Recunosc, intre timp am renuntat la ideea de a fi medic si acum sunt studenta la Facultatea de Farmacie, in an terminal.

Asadar, inarmata cu implicatiile stereochimiei in viata omului, am constat ca impresiile mele legate de monarhia din Romania sunt generate de scurtele povestioare ale bunicului meu despre cel de al doilea razboi mondial, impresii ce au fost ilustrate de fotografia Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei, pe care am gasit-o folosita drept semn de carte in Dictionarul Explicativ a Limbii Romane, o editie veche a bunicii mele. Bunica mea se mandrea cu acel dictionar, cumparat din banii economisiti pentru a isi cumpara primul fier de calcat electric… Si pentru ca necesitatea de a-si explica noile cuvinte, pe care le intalnea era mai mare decat ”luxul” unui fier de calcat electric, bunica mea a preferat sa isi cumpere dictionarul si sa mai foloseasca pentru cativa ani jarul pe post de sursa de caldura.

Stradania economisirii banilor nu mi-a fost evocata de bunica, ci mai tarziu de mama, dar lucrul pe care bunica mea tinea sa il exprime era bucuria revederii fotografiei Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei. Fotografia era decupata dintr-un ziar, din perioada de dinaintea abdicarii Regelui, ziar pe care bunica mea il gasise aruncat de catre vecini si care gasit atunci de ea, o copila de vreo 18 ani a fost cea mai mare bucurie pentru ca ea il iubea pe Rege, o iubea pe Regina mama si exilarea familei Regale a fost o decizie intunecata… Iar mai tarziu, intr-o carte pretuita nu putea sta decat un semn de carte, mult pretuit ….si asta se intampla in casa modesta a unei femei simple, cu patru clase, care a fost bunica mea.

Plecand in viata cu aceste impresii puternice m-am multumit cu putine informatii precise, exacte, cronologice, stintifice, despre monarhie… dar recent am avut ocazia unor experiente livresti despre Famila Regala si am constat ce a insemnat monarhia pentru Romania.

Am aflat astfel din cartile lui Arthur Gould Lee despre zbuciumul sufletesc al Reginei-mama Elena si am fost impresionata de taria de caracter a Regelui, pe atunci adolescent, care “a luptat contra secerii si a ciocanului“.

Dincolo de toate am simtit ca atunci… pe vremea monarhiei romanii realizau “ca nu sunt singuri”, asa cum un personaj al scriitoarei Doina Uricariu spunea in una din cartile sale: “Monarhia face ca un popor sa nu se simta niciodata singur!”

Nu vreau si nici nu sunt in masura sa imi exprim parerea despre beneficiile unei forme de guvernamant. Singurul lucru pe care il cred cu tarie este ca acum familia regala are resursele necesare sa-i ajute pe romani in reintoarcerea spre adevaratele valori si in depasirea, sper rapida, a crizei morale. Cuvantul criza poate ar fi fost mai putin utilizat daca nu ar fi nuantat evenimentele economice monidiale care ne umbresc totusi vietile… si astfel nu am fi realizat corect ceea ce se intampla si cu spiritul nostru.

Ar fi un real ajutor pentru romani sa creada in adevaratele valori, sa isi gaseasca modele demne de urmat, sa isi faureasca idealuri binefacatoare spiritului si mai putin materialui si….pentru ca simbolul valorii, al dreptatii, al frumosului este regalitatea sper sa puteti sa ne ajutati fiind prezenti tot mai mult in viata noastra pentru ca altaturi de dumneavoastra vor sta oameni de mare valoare si impreuna veti putea ajuta neamul romanesc.

Si pentru ca ziua de 25 octombrie se apropie, zi in care Majestatea Sa Regele Mihai a Romaniei implineste 90 de ani, ii doresc sa traiasca ani multi, sanatosi si fericiti alaturi de romani!

Cu respect,
Aelenei Petruta

4 octombrie 2011

13 comentarii

  1. Andreea says:

    foarte bine punctat. la scoala se invata si nu prea de ce a inseamnat Monarhia. Iar multi care au citit un pic dar care nu au cunoscut-o in aevarata, din pacate, dezinformeaza. Sunt de parere ca tara noastra ar fi mult departe daca monarhia ar reveni, dar poporul nostru este mult prea indecis si agitat in cautare de tot felul de asa zis conducatori , care stiu sa faca mai multa zarva decat treaba.

    Apreciez fam. Regala, si apreciez implicarea sa in viata romanilor.

  2. Barna Radu Adrian says:

    Mari probleme am avut la serviciul meu de ,,subofiter M.J,, pana am fost ,,aruncat,, afara, datorita convingerilor mele monarhiste si taraniste in anul 1997….Din 1990 m-am luptat cu fostii colegi dejisti, ceausisti si iliesti si din pacate TOT EI AU CASTIGAT….Monarhia a fost si va ramane singurul sistem care asigura bunul mers al unui Parlament si nota bene, a unei democratii sanatoase…DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE ROMANIA! DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE CASA REGALA A ROMANIEI!

  3. Emotionant… insa doar educarea poate rezolva repunerea valorilor la locul lor de drept.

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Nu stiu ce m-a impresionat mai mult la aceasta…epistola (ca sa folosesc termenul utilizat chiar de autoarea ei): stilul elegant, bine articulat al viitoarei farmaciste Petruta Aelenei, sau bogatia de sentimente ce i-au hranit ideile. Pozitii precum cea exprimata de tanara Petruta sunt datatoare de mari sperante in privinta potentialului urias pe care il are poporul nostru prin tanara sa generatie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca randurile sale sunt inca o dovada – din multele – a importantei pe care atat manualele de istorie, dar si educatia primita in casa de la cei mai in varsta, adevarate “manuale de istorie vii” ce pot compensa partial lipsa celor scolare (pentru care nu exista nicio scuza) o pot avea in corecta informare a copiilor si tinerilor. A fost o foarte inteleapta alegere a Altetei Voastre includerea pe blog a acestor splendide randuri. Sper din suflet ca macar unora dintre fostii mei studenti sa le fi insuflat dragoste, respect si loialitate fata de Familia Regala a Romaniei. Unii dintre ei, precum ziaristul Marius Ghilezan, ma fac sa ma simt mandra de a fi gasit calea catre sufletul lor si de a le inspira aplecarea catre valorile morale autentice pe care atat de bine le reprezinta Familia Regala.

    Fie ca anul 2012, an electoral, sa aduca schimbari salutare in traiectoria vietii romanilor in sensul dorit de noi, cei ce ne legam cele mai dragi sperante de Regele nostru, de Familia Sa si de institutia monarhica.

    Cu aceeasi necurmata veneratie, dragoste si loialitate fata de Familia Regala,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  5. FP says:

    Interesanta perceptia domnisoarei Aelenei despre forma stereochimica a societatii!.
    Numai ca aceasta viziune ar insemna atingerea unui prag al constiintei sociale,astfel incat generatiile tinere impreuna cu cele mai batrane sa ia atitudine comuna pentru aranjarea fireasca in spatiu(social si politic) a atomilor(membrii societatii cu educatie si respect pentru constiinta,neam si adevarate valori),pentru a forma molecula(elementul de baza al tarii,asezata pe drumul democratiei reale -nu al oligarhiei conduse de actulele forte politice criptocomuniste).
    Proprietatile fizice si chimice(ale existentei acestei societati dorite),sunt guvernate in mod natural de monarhie-set de valori aflate deasupra si fara interferente de conjunctura,politice,atat de susceptibile la perturbatii partizane.
    Speranta cea mai mare,inafara de modul de gandire,ramane varsta domnisoarei!.

  6. Valeriu says:

    Alteta,

    Va citesc cu regularitate blogul si gasesc materialele publicate inspirate si de foarte mare valoare pentru ceea ce se petrece astazi in tara.
    Totusi, nu este posibil ca de la inceputul anului, dupa aproape doua saptamani sa nu citim decat materiale vechi (Mesajul Maiestatii Sale de Craciun), unele departe de ce ne framanta pe noi (cel cu monarhia britanica), un anunt (cel cu emisiunea de la Radio) si o scrisoare de la o doamna.

    Totusi, ma uit la cifra celor care au vizitat pana acum situl si vad peste 3 milioane de romani.
    Credeti ca ei nu vor lucruri noi?
    Credeti ca ei nu asteapta mereu un dram de speranta de la dvs?
    Credeti ca ei nu vor un “alt” semnal decat cel care sa le schimbe zilnic perspectiva?
    Multi vizitatori vor fi dezamagiti.
    Spre exemplu, speram sa vedem poze de la celebrarea in familie de revelion, cateva poze de la masa de Craciun, si din serile in care familia regala a fost reunita in tara. N-am vazut nimic…Aceasta deschidere si trasnparenta a fost mereu binevenita, de ce e acest impas acum?
    Pentru ca sunteti blocat pe televiziuni (emisiunea de la Antena 3 de Craciun nu a mai aparut deloc), blogul e singurul canal de comunicare cu noi si de aceea el trebuie mentinut foarte ager.
    Pur si simplu nu inteleg ce se intampla.
    Cand ati candidat la functia de presedinte, site-ul era mereu actualizat, de cateva ori pe saptamana, cu vizite in tara etc. De ce aceste vizite in localitati ca Tg Frumos, mici ca dimensiune, dar unde sunteti primit cumsecuvine nu mai au loc? De ce atunci eram mereu tinuti la curent cu orice?
    Ce se intampla? Speram ca dupa momentul de la 25 octombrie sa asistam la o dinamica apare.

    Romanii va vor printre ei!

    Valeriu,
    Targu Frumos
    profesor de istorie si cultura civica

  7. Eatan Niculina says:

    Felicitari pt. articolul publicat !

  8. Valeria Heres says:

    Inaltator! sunt de acord ca monarhia ne-ar face sa nu simtim singuri.

  9. Altetea voastra,

    Cred ca in aceste momente grele pentru tara,familia Regala are inca resursele necesare de a ajuta Romania sa/si indeplineasca visul pentru care a luptat in 1989.Tara va vrea,asteapta doar un semn de la dumneavoastra.Vorbiti Romanilor.

    Cu respect
    Mariana Nadaban

  10. aceltix says:

    Ei bine..monarhie..un termen atit de pompos si de strain in mintea romanului de rand..mai ales ca cei ce au prins perioada regalitatii in Romania sunt din ce in ce mai putini..SI totusi traim azi intr-o tara care a sarit din evul mediu in epoca moderna datorita monarhiei,o tara care a cunoscut un avint economic si industrial cum nimeni alta in vremea ei,o tara care a castigat respectul de sine,moralitatea si imaginea ce au plasat-o in primele tari ale lumii..cam asta ar insemna o monarhie..Probabil ca cei ce se indoiecs de toate astea refuza cu indarjire sa vada situatia reala in care ne aflam azi.conservatorismul pur britanic,proverbial,paleste in fata indaratniciei,incapatinarii si de ce nu..prostiei romanesti.. Ei bine,din nou,da..monarhia ramane probabil singura forma fireasca prin care tu,roman de rand de azi vei redeveni roman de alta data..iar argumentele ar putea fi oricand o frumoasa lectie de istorie,de etica si demnitate si de ce nu..o lectie de istorie nescrisa inca ..de un viitor mai bun..

  11. Ionescu Ioana says:

    Buna seara! E o onoare pentru mine sa scriu pe aceasta pagina… Vreau atat sa spun: cand am citit acest titlu am izbucnit in plans… Pentru ca poporul roman este acum un copil ramas singur, fara de parinti naturali, crescut de parinti adoptivi, rai, haini, perversi, care-l bat, il umilesc, il jignesc, ii rapesc drepturile, ii fura demnitatea si il manipuleaza doar pentru interesul lor personal!…. De aceea in inima acestui copil este continuu un suspin dupa cineva care sa-l iubeasca, care sa-l pretuiasca, care sa-l ocroteasca! Poate nu am stiut mereu acest lucru, am 42 de ani, 20 de ani am trait si eu in comunism si am invatat atatea prostii din cartile de istorie, dar, in ultimii 20 de ani am citit si am inteles si acum sunt absolut convinsa ca, suspinul Romaniei este dorul dupa regele sau… Suspinul romanilor este dupa normalitatea, respectul si demnitatea pierduta. De aceea poate, in aceste zile, au sarit ca arsi cand, un om ca dl dr Arafat, a fost atins de acelasi gen de jigniri si tratamente rele care le sunt aplicate lor zi de zi, de mult, de mult prea de mult… Pentru ca acest om le-a aratat putina grija, respect, ocrotire, demnitate, onoare!…. Adica tot ce acest popor a pierdut pentru ca i-a fost furat! S-a simtit atat de ranit incat, a facut ce nimeni si nimic nu l-a determinat sa faca… Saraca Romania noastra, saracul meu popor roman… Suferinta lui e fara margini. De aceea ma rog in aceste zile mai mult decat in trecut ca Dumnezeu sa ingaduie in sfarsit ca acest popor al meu sa-si regaseasca parintii lui buni si drepti, sa se regaseasca pe sine in bratele parintilor sai adevarati, iar copiii mei sa aiba parte de iesirea din desertul in care si eu si parintii mei am ratacit!…. Va doresc numai bine si sper din toata inima sa traiasc atat cat sa revad monarhia revenita pe pamantul Romaniei!

  12. post says:

    […] preluat de pe blogul ASR Principele Radu al României STIRI SIMILARELovitură pentru Casa Regală. Prinţul Paul poate revendica o parte din averea […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53352691
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate