Despre tinerii români, la început de 2012

Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României, Palatul Elisabeta, 2010

Alteţa Voastră Regală,

Săptămâna trecută s-a încheiat şcoala de iarnă cu tema “Do you speak European?“, organizată de ITMR în parteneriat cu Europe and Me şi alte asociaţii internaţionale şi găzduită de Hertie School of Governance. Treizeci de tineri din Marea Britanie, Turcia, Germania, România, Spania şi Polonia s-au întâlnit în Berlin vreme de o săptămână şi au discutat despre lucrurile care îi apropie şi lucrurile care îi deosebesc, despre împlinirile, neajunsurile, însemnătatea şi perspectivele proiectului european.

S-a vorbit despre limbă, literatură, cultură, civilizaţie, istorie şi politică. S-a gătit, s-a cântat, s-a jucat şi teatru; toate mai degrabă pentru a scoate la suprafaţă numitorul comun, decât pentru a face o demonstraţie a specificului şi tradiţiilor naţionale. Prin drumurile lor în diferitele zone ale Berlinului, participanţii au descoperit feluritele moduri de a trăi şi de a gândi în Europa multiculturală a mileniului al treilea. Arhitectura constrastivă a oraşului a stârnit dezbateri despre trecutul tulbure al continentului nostru. Contextul actual al crizei euro a dat naştere discuţiilor despre responsabilitatea colectivă a politicienilor şi societăţii civile.

Între cei 30 de tineri s-au numărat şapte români, pe care vreau să vi-i prezint, pentru că fiecare dintre ei reprezintă, în stil diferit, un model de urmat.

Andrea Szollossi, absolventă a Universităţii de Vest din Timişoara, urmează în prezent un doctorat în biologie în cadrul Universităţii din Oxford.

Alin Grigoraş studiază Finanţe-Bănci (anul al II-lea) şi Management (anul al III-lea), în limba engleză, la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi colaborează cu trei organizaţii non-guvernamentale de tineret.

Cristina Şologon urmează programul masteral “Sisteme informatice pentru managementul proceselor şi resurselor economice” (anul al II-lea) în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Ana-Maria Anghelescu, cel mai tânăr membru al delegaţiei, este elevă în clasa a XII-a în cadrul Colegiului Naţional “Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Este, de asemenea, unul dintre câştigătorii concursului de cercetare istorică cu tema “Prezenţe ale regalităţii în comunităţile locale (1866-2010)”, desfăşurat anul acesta de ITMR.

Laura Oniţa studiază jurnalism (anul al II-lea) la Anglia Ruskin University în Londra.

Mădălina Puiu lucrează ca intern la Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin.

Sunt bucuros că am avut ocazia să-i întâlnesc şi sunt totodată mândru de colegii mei care au reuşit să pună pe roate acest prim proiect internaţional. Din vara anului 2010, de la primirea Înaltului Patronaj al Alteţei Voastre Regale, ITMR a crescut constant în membri, idei, proiecte şi colaborări. În sprijinirea eforturilor noastre s-au alăturat de la elevi şi studenţi, la academicieni şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii publice. Sper ca anul 2012 să aducă în continuare împliniri şi realizări, atât ITMR, cât şi Familiei Regale.

La Mulţi Ani!

Vlad Badea, Preşedinte
Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României
Email: office@itmr.ro, Web: www.itmr.ro

Andrea

Cristina

Ana-Maria

Madalina

Laura

Alin

Fotografii-portret de Tina Gotthardt.

5 comentarii

  1. Tudor Vișan-Miu says:

    Alteţelor Voastre Regale,
    Principesei Margareta, Principelui Radu al României
     
    Familia Vişan-Miu urează Casei Regale a României un An Nou cu
     
    Iubire
     
    Fericire
     
    Sănătate
     
    Frumuseţi
     
    Împliniri de speranţe

    ……………………………….
     
    Am dedicat un blog exclusiv Copacului cu Maxime Regale:  
    http://copaculcumaximeregale.wordpress.com/

    Copacul cu Maxime Regale cuprinde o colecţie de citate a marilor Regi ai României, Maiestăţile Lor Carol I, Ferdinand I şi Mihai I, precum şi a unor oameni de valoare din perioada Regatului, de pildă Vasile Alecsandri, C.I. Istrati, M. Kogălniceanu, Titu Maiorescu, şi a altora mai recenţi, Solomon Marcus, Sorin Dumitrescu, dar şi filosofi universali precum Mohandas Gandhi, Mencius sau Confucius, împreună cu câteva proverbe latine.

    Maximile sunt tipărite pe fâşii de hârtie colorată în culorile drapelului României, care se rulează pentru a fi introduse în orificiile crengiilor copacului stilizat.

    După extragere, în orificiile rămase fără maxime se pot introduce altele noi. Editarea maximelor va constitui o activitate continuă a iniţiatorilor, care vor “alimenta” la cerere copacul.

    Poziţionat într-un loc vizibil şi accesibil, Copacul cu Maxime Regale are un scop practic, nu doar unul decorativ.

    Oferite oaspeţiilor Casei Regale, micile suluri, asemenea unor papirusuri, pot fi culese prin extragere din zecile de răvaşe poposite precum fructe în crengile copacului.

    Prin minunea hazardului, textul ales de oaspete transmite mesajul cel mai potrivit, înlesnind dialogul.

    Copacul cu Maxime Regale este atât un dar pentru Casa Regală cât şi un omagiu adus marilor personalităţi ale vremurilor de demult, de la vechii latini ai Romei antice şi înţelepţii bătrâni ai Chinei la cei care au zidit temelia unei Românii moderne şi suverane, în frunte cu Regele Carol I Întemeietorul, au refăcut unitatea patriei sub coroana unui singur monarh, Regele Ferdinand I cel Leal, sau au făcut primii paşi spre îndreptarea ţării pe traiectoria corectă, lucru pentru care îi mulţumim Regelui Mihai I cel Drept.

  2. Alin Vasile Horj says:

    La Mulți Ani Familiei Regale și ție, Vlad.
    Mult succes în continuare și mulțumesc încă o dată!

    Alin

  3. Cerasela Platz says:

    Europa devine unita datorita angajamentului fiecaruia dintre noi, calduroase felicitari si toata admiratia pentru initiativele care incurajeaza si inspira sufletul european, initiativele care sprijina unitatea in diversitate.

  4. stoicarodica2010 says:

    Sincere felicitari si “LA MULTI ANI!”

  5. Cerasela Platz says:

    Sa ne gandim impreuna cu entuziasm la tanarul Mihai Eminescu, sa luam drept incurajare spiritul sau ce ne uneste si ne ajuta sa infaptuim unitatea binelui si a competentei, in slujba tuturor semenilor.
    Sa ne aparam in mod pasnic si intelept, fara a ne lasa intimidati de unii care ne ingroapa. Suntem Coloana Infinitului, suntem Martisoare, suntem Luceferi si NU straduinta doar de dragul reclamei, NU suntem frunze in vant, SUNTEM OAMENI CE CREDEM IN DEMOCRATIE SI UNITATEA IN DIVERSITATE, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53355984
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate