Elena, portretul unei Regine

elena-coperta.jpg

Cu mai mult timp in urma, la Savarsin, Principesa Margareta si cu mine ne-am dat seama ca anul acesta, la 28 noiembrie, urmau sa se implineasca 25 de ani de la disparitia la Lausanne, a Reginei-mame Elena a Romaniei.

Am propus editurii RAO un volum dedicat Reginei, cu fotografiile cele mai frumoase din colectia Casei Regale. Dl Enculescu, directorul general al editurii, a imbratisat ideea imediat si volumul a vazut lumina zilei, fiind lansat astazi la Muzeul de Istorie al Romaniei.

img_7312.jpg

Emotia Familiei Regale, atunci cand vine vorba despre Regina-mama, este mare. Pe drept cuvant. Ea a reprezentat pentru cei care au fost alaturi de Majestatea Sa un model. Pentru cei ca mine, care nu au avut norocul sa-i stea in preajma, Regina Elena ramane o legenda iar, uneori, prezenta ei binefacatoare se poate simti in atitudinile noastre, in amintirile sau chiar sperantele noastre.

img_7318.jpg

Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei a vorbit la lansare, in numele intregii Familii:

„Se implinesc 25 de ani de cand Regina Elena a plecat spre o lume mai buna. Nu voi vorbi decat in mod general despre bunica mea, pentru ca emotia amintirii ei este prea mare si nu pot sa vorbesc public despre lucruri personale.

Surorile mele si cu mine ii spuneam „Amama“, un nume frumos care inseamna bunica, dar seamana si cu latinul „anima“, care inseamna suflet. Regina Elena a avut o mare credinta si spunea ca aceasta ii dadea putere si intelepciune.

img018.jpg

Regina-mama a fost un mentor plin de tact, care nu dadea sfaturi, ci spunea ca trebuie sa inveti din propriile greseli pentru a te forma, ca om.

Amama a fost o femeie erudita, care stia multe despre artele plastice, muzica si literatura. Cercul ei de prieteni numara artisti dramatici, scriitori, sculptori, poeti si muzicieni, ca si o multime de oameni cu talent practic.

img_7348.jpg

Intotdeauna si-a gasit timp sa ne invete, cu rabdare si iubire. Cand situatiile erau dificile, totul devenea limpede in prezenta ei. Rolul pe care l-a avut in familie, mai ales ajutorul dat regelui Mihai, a fost cel mai mare tezaur in anii 40. Importanta ei istorica nu poate fi suficient apreciata in cuvinte.

Simtul umorului a fost o importanta parte a caracterului bunicii mele. La fel, eleganta si inteligenta ei.

img_7338.jpg

Ca regina-mama a Romaniei, ea a fost curajoasa mereu, chiar in timpul razboiului. A ajutat pe evrei, a urmarit ceea ce era drept si bun. A fost recunoscuta de catre Yad Vashem, ca „Drept intre popoare“.

Amama a fost frumoasa exterior si interior, de o frumusete spirituala si demna. Ea stia cum sa se apropie de oameni si sa le arate afectiune in mod gratios si sincer.

img_7349.jpg

Pentru mine, regina Elena va ramane Amama, pe care am iubit-o si care m-a iubit. Imi amintesc multe lucruri despre bunica mea, dar mai presus de toate ii voi multumi pentru faptul ca ea a crezut ca este posibil, precum in vorbele lui William Blake,

Sa vezi o lume intr-un fir de nisip,
Si un rai intr-o floare salbatica,
Sa tii nemarginirea in palma mainii tale
Si vecia intr-o ora“.

12 comentarii

  1. Rompres, 18 decembrie 2007 says:

    13:31 Volumul ‘Elena, portretul unei regine’, lansat la MNIR

    Bucureşti, 18 dec /Rompres/ – Principele Radu de Hohenzollern-Veringen a lansat, marţi, în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), volumul bilingv, în română şi engleză, ‘Elena, portretul unei Regine’, apărut la Editura Rao, în condiţii grafice excepţionale.

    Albumul, semnat de principele Radu şi prefaţat de principesa Margareta, oferă un frumos portret în imagini şi cuvinte a celei care a fost regina-mamă Elena, în cele 90 de pagini cartea reunind fotografii-document, portrete ale acesteia din perioada 1920-1967.

    ‘O mărturie de suflet, de o rară gingăşie, creionând un amplu portret al reginei-mamă, care onorează Rao’ – după cum o caracteriza directorul editurii, Ilieş Câmpeanu -, cartea constituie, de asemenea, un omagiu adus acestei regine desăvârşite, un simbol pentru familia regală şi o personalitate importantă în istoria României, la 25 de ani de la moartea sa.

    ‘Unul dintre multele lucruri pe care Amama (n.r. – Regina Elena) mi le-a spus a fost să nu îmi fie frică să-mi arăt afecţiunea sau să-mi pese de anumite lucruri. Ea ştia cum să-şi apropie oamenii şi să le arate afecţiune într-un mod graţios şi sincer, indiferent de cine erau acei oameni, ori de culoarea lor’, spune principesa Margareta în prefaţa albumului.

    ‘Emoţia amintirii ei este prea mare. Noi, surorile mele şi cu mine, îi spuneam Amama, care înseamnă bunică, dar seamănă cu ‘anima’, care în latină înseamnă ‘suflet”, a mărturisit, la lansare, principesa Margareta.

    Evocând, cu lacrimi de emoţie, importanţa istorică a aportului reginei la viaţa politică şi socială a României, principesa a elogiat ‘eleganţa, inteligenţa, curajul reginei din timpul războiului, când i-a ajutat pe evrei, frumuseţea interioară şi exterioară a reginei-mamă’.

    Pentru principele Radu, ‘regina-mamă a României a fost o femeie de o mare frumuseţe, atât sufletească, cât şi fizică, o regină de o graţie înnăscută’.

    ‘Astfel, cel mai potrivit omagiu care i s-ar putea aduce astăzi este un album cu chipul ei. Am adunat în paginile cărţii portrete, de parcă ar fi fost zugrăvite de pictori celebri, precum Grigorescu ori Laszlo. Ne-am gândit la o carte care să zugrăvească plastic ceea ce este greu de alcătuit din cuvinte’, consideră principele. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa fostului suveran Mihai I.

    Regele Mihai a mărturisit că una dintre cele mai preţioase amintiri despre mama sa este momentul întoarcerii acesteia în ţară, în anul 1940, după exilul impus de Carol al II-lea.

    ‘Sper ca acest album să amintească românilor de regina-mamă Elena, deoarece, în ultimul timp, despre ea nu s-a mai vorbit nimic’, a spus fostul suveran.

    La sesiunea de autografe, care s-a prelungit mai bine de o jumătate de oră, tenismenul şi omul de afaceri Ilie Năstase a stat la coada formată ad-hoc, alături de simpatizanţi ai monarhiei, reprezentanţi ai MNIR şi ai Editurii, aşteptând să obţină semnăturile regale. ROMPRES/(Daniel Popescu)

  2. Teodor Marian Cirease says:

    Alteta,
    Astazi am primit un frumos si deosebit cadou de Craciun,
    adica o carte.Va multumesc din suflet.A venit la timp. Emotia ma
    face sa-mi gasesc cu greu cuvintele.mai ales ca este prima data
    cand scriu aici desi deschid mereu site-ul Vostru.
    Am ascultat cu atentie cuvantul rostit astazi de Alteta Sa
    Regala Principesa Margareta la lansarea cartii si pot spune ca mi-a
    transmis emotia Sa evocand amintirea Reginei Mame Elena pe care o stiu din amintirile bunicului meu, soldat in Regimentul de
    Garda.
    Alteta,
    Asa cum V-am promis astazi vin aici cu o rugaminte fara legatura cu evenimentul de astazi.Poate… sau poate ca nu…
    Vara aceasta amfost impreuna cu sotia in concediu in nordul Moldovei la manastiri. Drumul de intoarcere ne-a purtat
    ,,rotile” (caci am fost cu masina) si prin Frasin, o frumoasa comuna situata intre Gura Humor si Campulung moldovenesc.
    Mi-am amintit ca prin anul 1977 elev fiind am petrecut o saptamana in tabara de copii ,,BUCSOAIA” din imediata vecinatate.Vrand sa o revad dupa atatia ani am intrat in vorba cu
    un localnic de la care am aflat cu parere de rau ca sunt oameni care doresc si grabesc sfarsitul acestui loc de recreere al copiilor.Tot de la el am aflat ca inceputurile taberei sunt undeva in jurul anilor’30 cand Majestatea Sa Regele Mihai a inaugurat-o.
    Alteta,
    Va rog sa amintiti Regelui ca in Frasin oamenii isi aduc aminte dupa atatia ani de cel care a deschis tabara,asistand neputinciosi la degradarea ei.Poate Fundatia Altetei Sale Regale
    Principesa Margareta sa intervina aici??Ma rog la Dumnezeu sa
    se poata.

    Craciun Fericit !

    Teodor Marian Cirease

  3. Marchizul de Trazegnies, Belgia says:

    Monseigneur,

    Encore un ouvrage venu de votre plume. Et une biographie de surcroît! Je me demande où vous trouvez le temps de même penser à tout cela. Il est vrai que si vos activités militaires et politiques prennent de l’ampleur, vous perdrez la (très) relative liberté qui est encore la vôtre.

    Je vous souhaite, ainsi qu’à toute la famille royale, une très heureuse fête de Noël 2008 et une excellente nouvelle année 2008.

    Olivier de Trazegnies

  4. Adrian Buga, Bucuresti says:

    Alteta,

    Sunt onorat ca am putut participa la evenimentul lansarii volumului ”Elena – Portretul unei Regine”. Este un omagiu adus Reginei Mama Elena. O carte de suflet, ca o fereastra spre un cer albastru, sau, ca o poarta spre un mare suflet si noi tinerii trebuie sa cunoastem cat mai bine acest Om si faptele Sale, mai ales in aceste timpuri cand adevaratele valori romanesti sunt necunoscute (din pacate asa sa doreste), dar, sunt bucuros de reusita Altetei voastre si sunt convins ca acest act de recuperare a istoriei se alatura efortului membrilor Familiei Regale de a reconstrui o Romanie moderna

    La Yad Vashem exista cîteva alei dedicate „celor drepti din sînul popoarelor“ (Hasidei Umot Haolam). Sper ca, pomul cu numele Reginei Mamă Elena, sa existe si sa fie tot timpul inflorit. Au fost puţini ca Ea atunci, în vremurile însîngerate. Domnul Alexandru Safran spunea ca Regina Mama Elena este o Sfanta printre sfinti.

    Va multumesc, Alteta, pentru acest dar si Va asigur de intreaga mea consideratie.

    Adrian Buga

  5. Ciprian Muresan says:

    Alteta Voastra Serenissima,

    In sfarsit romanii ( si nu numai ei) vor putea rasfoi o noua carte dedicata MS Reginei-Mama Elena a Romaniei, nascuta Principesa de Grecia, fiica, sora, sotie si mama de Regi.

    Cu multa emotie ne gandim la foarte iubita Regina, la plecarea careia din tara au plans atat de multi romani.In ciuda vitregiilor sortii, defuncta Regina-Mama a stiut intotdeauna sa se comporte in mod exemplar, avand o credinta nestramutata in Dumnezeu si o demnitate remarcabila.

    Dragostea MS Regina-Mama Elena pentru tara ei de adoptie cred ca a ramas in inimile celor care au cunoscut-o, dragoste ce se impletea armonios cu iubirea extraordinara pentru unicul ei fiu, viitorul Rege Mihai I.

    A cunoscut de mai multe ori exilul nedrept: prima data atunci cand Regele Constantin I a trebuit sa lase Coroana Greciei in favoarea lui Alexandru I, a doua oara fortata de imprejurari de familie in Romania si ulterior in ianuarie 1948 in urma actului ilegal din 30 Decembrie 1947.

    Curajul cu care defuncta Regina a stiut sa se impotriveasca unor exagerari ale guvernantilor in perioada 1940-1947 a fost simbolizat in special de efortul de a ocroti populatia de origine ebraica ce suferea datorita unor legi nedrepte.Astazi rolul MS Reginei-Mame Elena este recunoscut in mod public la Ierusalim.

    De prea multe ori se uita rolul de sfatuitor al defunctei Regine pe langa unicul ei fiu si implicarea ei directa in educarea celor 5 Principese:Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.Cate amintiri le leaga desigur pe Principesele Romaniei de “Villa Sparta” din Florenta, resedinta foarte iubita a Reginei Elena.Am aflat cu dezamagire de destinul ulterior al acestei resedinte, resedinta unde obsnuiau sa vina des si rudeniile apropiate ale Reginei din ramura Aosta a Dinastiei de Savoia.

    M-as bucura sa stiu ca Nicolae de Romania, Karina de Romania, Mihai Kreuger, Angelica Kreuger si Elisabeta-Blanche Biarneix cultiva cu sfintenie memoria strabunicii lor, strabunica ce a fost si ramane un simbol al unei alte Romanii, o Romanie a demnitatii si dreptatii.

    In incheiere doresc sa multumesc atat Altetei Voastre Serenissime cat si ASR Principesa Margareta pentru efortul depus in fiecare zi pentru redesteptarea culturala a romanilor de pretudindeni si pentru redescoperirea istoriei nationale.

    Primiti Va rog expresia sentimentelor mele de stima si sincere urari de “Craciun binecuvantat” si “Un An nou fericit”.

    Ciprian Muresan (Lugoj)

  6. L. H. says:

    Alteta Voastra,

    Am cumparat acest minunat album in ultima zi a anului si nici ca se putea un cadou mai frumos!

    Regina Mama Elena se numara alaturi de Reginele MARIA, Elisabeta si Ana in galeria marilor doamne din istoria zbuciumata a acestui neam.

    Va multumim Alteta din toata inima pentru cele mai frumoase albume pe care le realizati impreuna cu Principesa Margareta. Acesta din urma este un album cu totul si cu totul special. Felicitari !

    Un An 2008 plin de pace, lumina, credinta, iubire si speranta!

    L.H. ( Timisoara )

  7. Dietmar Melzer says:

    Alteta voasträ,

    sänt mändru cä prietenii mei din Craiova mi-au fäcut cadou aceastä carte frumoasä, despre regina-mamä elena.
    Este o carte foarte reusita si plinä cu farmec, despre persoanlitatea reginei mamä elena, persoanä importantä cu suflet si caracter bun tuturor.

    Cu mult respect,

    Dietmar Melzer
    -Deutschland/Germania-

  8. Esmyana Martisor says:

    Altetele Voastre

    Am fost eleva in Brasov laColegiul National “Unirea” si este pentru mine o infinita onoare sa precizez ca in anii douazeci ai secolului trecut acest actual Colegiu se numea “Principesa Elena”.
    Aveam paisprezece ani si ceva cand am pasit cu emotii enorme pragul acestei institutii in care unii profesori ne povesteau ce stiau despre Principesa Elena si angajamentul Dumneaei.
    Aceeasi profesori,aceeasi oameni care mi-au sadit in suflet identitate,demnitate,onoare si iubire pentru tara noastra si traditia ei regala.Multumesc pe aceasta cale profesorilor si visez la ziua sfanta cand acest lacas de invatamant se va numi din nou si pentru totdeauna “Principesa Elena”.

  9. Lazar Anca Smaranda says:

    Alteta Voastra,eu cunosc monarhia romaneasca din lectura si din povestile bunicilor mei care vorbeau cu un deosebit respect despre minunata Dvs bunica, regina Elena.Imi imaginez ce relatie ati avut cu bunica Dvs si imi dau seama cat de dor va este de ea,eu la randul meu am fost la fel de apropiata de bunicii mei.Din ceea ce citesc ,consider ca a fost o sfanta in adevaratul sens al cuvantului.Pacat ca nu toata lumea stie ce a insemnat pentru Romania o peronalitate ca a Dumneaei si ce binefacere pentru tara ar insemna conducerea tarii de catre Altetele Voastre.

  10. SECRIERU IOAN says:

    ASTĂZI SE IMPLINESC 32 DE ANI DE LA TRECEREA LA CERURI A REGINE MAMA ELENA – VESNICĂ POMENIRE!

  11. Cu emotie scriu…VESNICA POMENIRE!..minunatei noastre REGINE-MAMA ELENA. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

  12. […] anul 2007, Editura RAO a publicat un album bilingv intitulat Elena. Portretul unei Regine, semnat de Principele Radu. Actualul volum nu este o reeditare a celui de acum 12 […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53838082
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate