Garda regală norvegiană

Norwegian Royal Guard

©Norway.Com

Vă invit să vizionați un film grăitor. Sunt imagini care reflectă forța tradiției statale a Norvegiei, minunată prin simplitatea, eleganța și măsura ei. Și prin patriotismul și mândria pe care le generează, spontan și adevărat.

Între această realitate și cea a României postdecembriste este o diferență. În ce constă ea, vă invit pe dumneavoastră să comentați în continuare, pe blogul meu.

http://sorisomail.com/email/16993/exibicao-de-banda-militar–um-espectaculo-imperdivel.html

15 comentarii

  1. Justina P. says:

    Buna dimineata.Va doresc implinirea destinului Romaniei! Si oameni frumosi in jur!

  2. Petrica Radulescu says:

    Extraordinar ! Fantastic ! Precizie si rigoare ! Este exact opusul a ceea ce la noi se numeste ‘lasa ca merge si asa…’

  3. Razvan C.-B. says:

    Impresionant. Tocmai ne-am intors dintr-o calatorie de 10 zile in Norvegia. Nu am putut sa nu raman uimit de patriotismul si civilizatia lor autentica. Am inteles si ce inseamna pana la urma civilizatia: increderea in societate si in ceea ce inseamna grupul din care faci parte. Intelegerea faptului ca ceea ce faci este atat pentru tine, cat si pentru grupul din care faci parte. Avem nevoie de o asemenea educatie.

  4. Ionut Sauca says:

    Este simplu… Nu au avut comunism, au avut continuitate (inclusiv in perpetuarea sentimentului de mandrie nationala), nu s-a confiscat proprietatea ca apoi sa se redistribuie cel putin discutabil… Vorbim despre o tara care nu a excelat prin bogatie (pana la descoperirea resurselor din Marea Nordului). Eu am vizitat doar Sandefjord si pot spune ca este ca in povesti…

  5. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    In tot acest marasm post-1989 in care ne-au tarat, rand pe rand, cei ce s-au cocotat in harzobul puterii, singura noastra sursa de mandrie, de bucurie, de speranta, de optimism pentru viitor, este faptul ca Familia Regala este cu noi. Exista un standard inalt, niste ‘alte’ puncte de reper, un alt exemplu de a gandi si trai pe care Familia Regala, prin membrii sai, prin tot ceea ce inseamna regalitate, le ofera celor ce au inteligenta sa inteleaga.

    Exemplul oferit de felul in care se manisfesta regalitatea si sistemul monarhic in alte tari ar trebui sa fie graitor – si cred ca pentru multi chiar este. Filmul spectacolului oferit de Garda Regala a Norvegiei este mai mult decat un spectacol. Este dovada vie a stachetei inalte oferite oamenilor, ce decurge firesc din tonul pe care Familia Regala il da populatiei, stacheta care este cu atat mai ridicata cu cat respectiva Familie Regala, cum este cea a Norvegiei, este si Domnitoare.
    Va sunt recunoscatoare pentru faptul de a fi postat acest film pe blog.
    Cu adanca veneratie si credinta,
    Diana Lucia Zotescu

  6. Luminita A. says:

    Nu agreez ideea ca o garda regala (militara) sa faca ‘exchibitii circulare ieftine’ !
    Un mixaj de jalnica aducere aminte; de culturi muzical-defilatorii sezoniere.
    Regret strategia folosita de organizatori – abordarea unor insemne regale – pentru augmentarea succesului.

  7. Stoica Rodica says:

    Unde s-a mai pomenit ca o tara cu forma guvernamentala Monarhie,cu un Rege, barbat de stat in fruntea statului,sa fie plina de cetateni dornici sa-si paraseasca tara,locurile natale,rudele si rosturile?Desigur acestia nu-si parasesc tara civilizata in care traesc.Norvegienii au de dus o traditie mai departe si trebuie sa ramana alaturi la bine si la rau alaturi de suveranul lor!
    Priviti Garda Regala a Norvegiei!Un curent rece iti strabate maduva si inima! Respectul desavarsit iti exalta toate simturile !Vrem si noi pentru Romania Monarhia Constitutionala.Vrem si noi pe iubitul nostru Rege Mihai a Romaniei!Vrem si noi ordinea si bunastarea din Norvegia!Vrem si noi Garda Regala a Romaniei!

  8. Valerian Stan says:

    Doamnei Luminita A
    Doamna (domnisoara?), va iubesc pentru ca nu va incurcati in detalii. Simbolistica filmuletului in cauza e un detaliu, si bine ati facut ca l-ati ignorat. Va mai iubesc si pentru ca nu va impiedicati in alt detaliu – gramatica limbii romane. Intr-devar, se spune exhibitii, si nu exchibitii. Ei, si, va pieri lumea ca domnia voastra a spus cum nu se spune? In sfarsit, va iubesc si pentru ca semnati aproape anonim (“anonimeni”, vorba lui Paul Goma).

  9. Mihai S says:

    Alteta, dragi vizitatori,

    Este impresionant spectacolul de maiestrie artistica al Garzii Regale Norvegiene.
    Nu-mi pot imagina decat o paralela sufletesca, artistica, cu un alt gen de spectacol, romanesc de data asta. Este multa emotie si ardoare sufleteasca in regasirea romanilor. Este dorinta de a reveni acasa, acolo unde ne e locul, dupa zeci de ani de pierdere a identitatii noastre.
    Raspunsul meu:
    http://www.youtube.com/watch?v=Lkz82OY-P8o&feature=player_embedded

  10. gabriela bucur says:

    frumoasa demonstratie. stimata luminita, nu sunteti prietena cu gramatica limbii romane?

  11. Dan says:

    @ Valerian Stan

    Domnule Valerian Stan, vă muţumesc din suflet pentru modul în care aţi pus-o la punct pe agramata doamnă/domnişoară Luminiţa A. I-aţi zis-o, cum se spune! Aveţi perfectă dreptate: imaginile de mai sus mustesc, pur şi simplu, de simbolistică si profunde semnificaţii! Am ferma convingere că performanţa statală a Norvegiei şi patriotismul locuitorilor ei se datorează gărzii regale şi orchestrei militare pe care tocmai am văzut-o. Cred sincer că, dacă ar avea şi România o asemenea fanfară, am ieşi din marasmul în care ne zbatem de peste două decenii, pe toate planurile: economic, politic, social, cultural… Să cânte muzica!!!

  12. Lucian says:

    Superb! Ah, daca am avea si noi monarhie… Ce bine era pe vremea monarhiei! Ce bine era, ce frumos era, ce veseli erau oamenii…

  13. Diana Lucia Zotescu says:

    @ Luminita A???????

    E clar ca sunteti ‘doamna’ si nu dra Luminita A?????, pentru ca altfel nu ati putea vorbi despre “jalnica aducere aminte” (oare la ce v-ati gandit in timp ce priveati SUPERBUL spectacol al Garzii Regale Norvegiene? Cumva la spectacolele de pe stadioanele patriei? Chiar gasiti vreo asemanare?) Ca sa fiu insa mai apropiata de intelegerea dvs. – desi tare ma tem ca-mi irosesc timpul zadarnic – va voi spune o istorioara pilduitoare:

    Un taran si nevasta lui au fost invitati – nu conteaza din ce motiv – sa ia masa cu un boier al locului. In locul mamaligii cu ceapa cu care era el obisnuit, a fost tratat cu bucate alese. In final, s-a servit un tort delicios, splendid decorat cu fructe confiate, frisca si flori de zahar. Taranul nostru a strambat din nas la vederea tortului si nu s-a atins de el. Taranca insa a apreciat opera de arta culinara si, curioasa, mai intai l-a gustat si apoi a mancat toata portia din farfurie. Pe drumul spre casa, taranul si-a batut joc de risipa inutila (dupa parerea lui) de efort in decorarea unei mancari care sfarseste tot in stomac – evident, nu al lui – cu atat mai mult cu cat “dracovenia” rotunda si inzorzonata nu semana deloc cu mamaliga sanatoase de pe masa lui. Taranca insa, desi tot taranca, era de o alta parere. I-a spus barbatului ei ca tortul fusese cel mai bun lucru pe care il mancase vreodata, si cel mai frumos. I-a spus ca diferenta dintre tort si mamaliga este aceeasi dintre o ie de panza simpla, si una brodata. Broderiile nu tin de cald trupului, dar incalzesc sufletul, desfata ochii si bucura inima, motiv pentru care si ea isi brodase iile, lucrand nopti intregi la ele. Taranca i-a mai spus barbatului ei ca si-ar dori sa stie si ea sa faca un tort ca cel de la curtea boierului. Taranul insa a tinut-o pe-a lui, ca tot mamaliga e mai buna.

    Acum, ‘doamna’ Luminita A?????, ce pot sa mai spun? E clar ca sunteti de partea mamaligii. As vrea sa mai adaug faptul ca tot din sectorul lingvistic al mamaligii (in care intra cuvinte precum ‘spondeloza’, ‘lombago’, ‘antelopa’, ‘dupe’, etc) ati scos si cuvinte inexistente in vocabular in forma data de dvs. precum ‘exchibitii’ din sintagma aiuritoare “exchibitii circulare (?!?!) ieftine” (v-at referit poate la manuirea cu mare precizie a armelor, fapt ce a starnit ropote de aplauze din partea publicului norvegian – deh, oameni “prosti”, lipsiti de standardul dvs. ‘sofisticat’!). Din acelasi repertoriu “limbistic” culeg si alte flori de exprimare, cu care voiati desigur sa ne uimmiti cu elevatia stilului, numai ca ati reusit exact contrariul: “mixaj de jalnica aducere aminte” (mixaj de ce? Intr-un spectacol fluid, unde acuratetea, ritmul si coordonarea sunt exemplare?); “culturi muzical-defilatorii sezoniere” ( ‘culturi’?! ‘ muzical-defilatorii’?! ‘sezoniere’?! In ce limba vorbiti?)

    In final m-ati dat gata cu ‘abordarea insemnelor regale’ pe care o socotiti un fel de ‘strategie’ a organizatorilor’ pentru a ‘augmenta’ succesul spectacolului (strategie care insa nu a mers la dvs., pentru ca tot nu ati inteles nimic din acea superba demonstratie de precizie, coordonare, etc. etc).
    Mai intai ca insemnele regale de pe uniforme, chipiuri si instrumente sunt firesti in cazul Garzii regale, si nu o “strategie’. Ei le poarta permanent, cu atat mai mult pe uniforma de parada in care erau imbracati. Apoi verbul ‘a augmenta’, desi corect folosit, este, in contextul comentariului dvs., exact ca o floare de zahar pe mamaliga.
    ‘Doamna’ Luminita A?????, pentru persoane ca dvs., limba romana a creat sintagme si proverbe ce vi se potrivesc ‘manusa’: ‘a gasi nod in papura’; ‘a da cu oistea-n gard’; ‘a nimeri ca nuca-n perete’; ‘a strica orzul pe gaste’; ‘de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere’, si probabil ca multe altele. Iar limbajul dvs. voit pretios, dar total agramat si lipsit de sens, ma duce la un alt proverb: ‘P… pana nu-i fudul, parca nu e p… destul!’

    In concluzie, ‘doamna’, intre doi asa-zis ‘prosti’, singurul cu adevarat prost este cel ce refuza sa vada, sa traga concluzia, si sa invete.
    Diana Lucia Zotescu

  14. Valerian Stan says:

    Lui Dan (si mai cum?)
    Daca e cumva cineva care nu intelege ce inseamna simbolistica, eu ii pot face un desen. Cat priveste vorba lui Paul Goma, ramane cum a fost spusa: anonim=anonimeni.

  15. Dan says:

    @ Valerian Stan

    Vai de mine, domnule Stan, cum sa nu inteleg ce-i aceea simbolistica? Dimpotriva, dupa cum am scris deja, inteleg perfect si sunt de parere ca filmuletul cu garda regala norvegiana musteşte de simbolistica! Totusi, cum eu sunt un om modest si iau mereu in calcul posibilitatea de-a fi inteles gresit anumite lucruri, va rog respectuos sa-mi faceti si un desen, asa cum ati promis. N-are cum sa strice. Pana atunci, ramane cum am vorbit: sa cante muzica (vorba lui… nu, nu a lui Goma, a lui Caragiale)!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53378155
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate