Săvârșin, august 2011

IMG_2011

Principesa Moștenitoare și cu mine am petrecut aproape întreaga lună august a acestui an la Săvârșin, pentru lucrările de restaurare a clădirii și de refacere a interiorului castelului. La revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, după cincizeci și patru de ani de absență, Regele Mihai a găsit castelul grav alterat de modificări aberante ale arhitecturii. Din mobilierul și obiectele personale nu mai rămăsese nimic. Nici măcar prizele.

De zece ani încoace, atât Majestățile Lor cât și noi am încercat, din greu, să punem la loc ceea ce s-a furat sau s-a distrus. Ca în orice poveste de acest gen, în România postdecembristă, nu există decât victime. Autorii devastărilor, morale sau materiale, sunt de negăsit sau nu există.

La intrarea în castel, în “Satul Regal”, au loc actualmente lucrări mari de restaurare a garajului Majestății Sale și a atelierului auto al Regelui și de așezare a pavajului cu pietre din epocă în curte. Despre aceasta voi vorbi în paginile de jurnal ale lunii septembrie, fiindcă șantierul este încă în plin lucru.

În ultima zi a verii petrecută la castel anul acesta, aș vrea să vă împărtășesc, cu multă mândrie și bucurie sufletească, unele dintre micile noastre realizări în interiorul castelului. An de an, lună de lună, am descoperit oameni tineri, la București sau în Banat, care au talent și dorința de a redescoperi fascinanta lume a meșteșugului. România stătea bine, în secolul trecut, la acest capitol. Așadar, prin răbdare și încurajarea oamenilor în buna direcție, am reușit să stabilim o echipă tânără de meșteșugari în marmură, lemn, alamă, sticlă, piatră, metal, tapiserie, draperii și chiar porțelan.

Cu ei am pornit la lungul drum al restaurării obiectelor (fără preț material, dar cu valoare spirituală) care au fost așezate în castel de către Regina Elena, mama Regelui Mihai, cunoscută pentru extraordinarul ei gust în toate domeniile artei.

Vă invit să vedeți ceva din realizările noastre, la 31 august 2011, adică la finalul celei de a zecea veri pe care o petrecem la Castelul Săvârșin.

IMG_1955

Masă din lemn de larice, din regiune, creată în atelierul nostru de tâmplărie pentru a susține o tavă cu intarsii de sidef și lac chinezesc. Realizată de meșterul nostru din Săvârșin, Nelu.

IMG_1957

Mică bibliotecă realizată după o fotografie din 1945, la castel.

IMG_1958

Lampă a Reginei Elena, de la Villa Sparta din Florența, restaurată integral de meșterul nostru din Săvârșin, Dan.

IMG_1961

Șemineul din camera personală a Reginei Elena, refăcut după fotografii (a fost distrus complet în anii 1947-1989).

IMG_1963

Fotoliu refăcut exemplar de meșterul nostru tapițer, Adrian.

IMG_1964

Splendid dulap (din modestul lemn de molid), realizat impecabil de domnul Remus.

IMG_1965

Masă și lămpi din epocă, reparate integral la Săvârșin.

IMG_1966

Glastră cu flori pictată de mână.

IMG_1968

Tavă de cafea, din exoticul lemn numit “Meranti”, realizată manual la atelierul nostru de tâmplărie. Exemplar de o eleganță desăvârșită.

IMG_1971

Colț din Salonul mare al castelului, de care Principesa Moștenitoare și cu mine suntem foarte mândri. Totul a fost înlocuit, exemplarele originale au fost confiscate sau furate (este, de fapt, același lucru).

IMG_1975

Alt colț al Salonului mare, compus cu obiecte și mobile complet refăcute.

IMG_1981

Minunată imagine din biroul Majestății Sale Regelui. Autorul tabloului este maestrul Ștefan Câlția, iar autorul mobilierului este fratele pictorului, Mihai Câlția.

IMG_1986

Masă creată de mine și de Nelu, la atelierul castelului, folosind cadrul de la o masă veche  (blatul este adăugat de noi).

IMG_1989

Colț din holul mare, complet refăcut.

IMG_1991

Miniatura catedralei din Timișoara, ctitorită de Rege, sub portretul de epocă al Reginei Elena. Cadou al Mitropolitului Nicolae al Banatului.

IMG_1998

Bazorelief din epocă, semnat Ilona Igiroșianu, 1941, pus la locul lui, pe peretele scărilor de jos.

IMG_2006

Paravan din sufrageria mare, realizat luna aceasta de mine și de Nelu, în atelierul castelului. Creație proprie.

IMG_2008

Dulap și etajeră vechi, găsite în atelierul electric al castelului, renovate acum cinci-șase ani de mine, Elena și Nelu. Actualmente, ele se găsesc în sufrageria mare. Obiectele din alamă sunt în marea lor majoritate aduse, de-a lungul timpului, de către Tiberiu, de la târgurile de obiecte vechi din Arad.

IMG_2009

Primul dulap restaurat la castel, în anul 2002. De asemenea, primele scaune realizate după fotografii din anul 1945. Obiectele din alamă sunt lustruite impecabil de Laura.

IMG_2010

Tăvi de ceai, din lemn de nuc și lemn de meranti, realizate săptămâna trecută.

Sper să vă facă plăcere fotografiile mele. De asemenea, sper ca ele să vă trezească interesul pentru lucrul bine făcut, simplu, cu gust și măsură. Toate acestea au fost prezente în viața românească, din plin. Nu este greu să le regăsim, trebuie doar să știm că avem nevoie de ele.

Vă doresc tuturor o toamnă frumoasă. De asemenea, vă mulțumesc pentru extraordinarul, nesperatul interes pe care îl arătați blogului. Luna iulie a adus 130,000 de vizitatori unici, iar luna august 100,000.

22 comentarii

  1. Dr.Marius Rimbasiu says:

    Cunosc Palatul si parcul de la Savirsin de pe cind fusese transformat intr-un sanatoriu . Se vedea cum se distruge pe zi ce trece datorita indiferentei celor ce-l patronau.Cu ocazia unei vizite in Romania, la scurt timp dupa restituirea domeniului Casei Regale ,m-am dus special sa-l revad . Desi se putea vizita doar parcul, atit acesta cit si Palatul incepusera la scurt timp sa-si recapete aspectul pentru care era destinat, regal.
    Sincere felicitari pentru munca si perseverenta de reconditionare a domeniului precum si gustul rafinat pe care i l-ati redat.
    La multi ani ! Traiasca Regele Mihai I al Romaniei . .
    Dr. Marius Rimbasiu, fost vicepresedinte al Asociatiei Carmen Sylva (Bonn, aniii ’80)

  2. Augustin IOAN says:

    Felicitări Altețelor Voastre!

  3. Cosmin Magyar says:

    Multumesc din tot sufletul Majestatilor Sale, precum si Principelui Radu, pentru atentia cu care au refacut castelul de la Savarsin, impodobindu-l cu simple dar nemaipomenit de frumoase obiecte (atat mobilier cat si cele prezentate in fotografiile de mai sus).
    Doresc totodata multa sanatate si putere de munca tuturor celor care se ocupa de refacerea si inzestrarea castelului regal, pentru a arata din nou asa precum Majestatea Sa Regina Elena l-a lasat.
    Traiasca Familia Regala a Romaniei!

  4. Mariana Vass says:

    Un gand bun pentru intreaga familie!

  5. Ene St. Mihai says:

    Felicitari pentru daruirea dvs. si pentru dragostea pentru frumos.

  6. nicoleta moldoveanu says:

    O, DA , AVEM NEVOIE DE ELE,DA ,DEADEVARATELEA SETE DE ELE,SUNT LUCRURI FUNDAMENTELE PT.NOI ROMANII DORNICI DE A NE CUNOASTE RADACINILE .SPER SA VA AJUTE D-ZEU SA PUTETI FACE CAT MAI MULTE LUCRURI DI FOLOS TARII.VA MULTUMIM PT.POSTARE.(ATI PUTEA S-O REPETATI ASTFEL CA CEI CARE AZI NU SUNT PE NETLOG S-O POATA VEDEA ATUNCI CAND INTRA).MIE PERSONAL A CITI ASTFEL DE LUCRURI IMI DA SPERANTA,PT.VIITORUL FIULUI MEU.SPER SA POATA IN ROMANIA CU MANDRIE.(DIN PACATE SUNTEM IN ITALIA)

  7. oana novac says:

    frumos tot ceea ce am vazut pana acum, si va apreciez si stilul narativ:)va doresc in continuare multa multa rabdare si foarte mult curaj!Doamne Ajuta!

  8. Cornelia Alexoi says:

    Realizari minunate: Felicitari tuturor celor care au contribuit la desavarsirea acestui extraordinar proiect.

  9. Alteta,

    Astazi, cînd din ce în ce mai mult se despretuieste lucrul reusit dupa multa munca, efort, facut încet si cu grija, astazi cînd se cauta doar lucrurile imediate, de scurta durata, efimere… Alteta Voastra si Casa Regala sunteti un exemplu de perseveranta, de lucrul bine facut, de pretuire a calitatii. Si cum ar spune Einstein, “exemplul nu e cea mai buna forma de a transmite cunostinta, ci e unica forma”, sunt sigur ca aceste initiative ale Familiei Regale vor fi un punct de sprijin pentru avansarea României.

    Al vostru sincer,

    Zorann Petrovici

  10. Domeniul Savarsin va fi refacut cu multa maiestrie si rafinament.aici este oglinda vechilor valori romanesti care renasc prin grija familiei regale,prin abnegatie si respect fata de talentele adevarate.

  11. Comentarii pe Facebook (I) says:

    #
    Tudor Maxim Felicitari ! Omul sfinteste locul !
    #
    Panaitescu Ecaterina-Luciana atat de mult bun gust care creeaza o atmosfera de liniste si te indeamna spre meditatie,lectura,creatie.
    #
    Pop Luminita Mirela Va felicitam Alteta si suntem mandri ca domnia-voastra sunteti partenerul de viata al fermecatoarei Principese Mostenitoare Margareta a Romaniei!!!
    #
    Alexandru Badarcel Departe de lumea dezlantuita……..Cit mai avem oare de asteptat Alteta?????Si ce putem face noi,pentru a scurta aceasta asteptare??????
    #
    Adina Sava Excelent! Un loc in care ti-e drag sa traiesti!!!! DE CE nu si o tara in care sa-ti fie darg sa traiesti?…
    #
    Negru Claudia Superb! Felicitari!
    #
    Ovidiu Ar Castelul de la Savarsin a fost intodeauna castelul favorit al M.S.Regele Mihai,unde inainte de a fi fortat sa abdice:-(venea cu avionul aterivand pe o pista improvizata la Varadia,10km distanta de Savarsin
    #
    Mihai Ene Felicitari!
    #
    Doina Marin Multumesc frumos!
    #
    Barariu Mona Ligia Savarsin,oaza regalitatii romanesti.

  12. Smaranda Popescu says:

    O lectie de bun gust, buna randuiala, modestie si bucuria lucrului infaptuit cu propriile maini.
    Va multumesc pentru modelul de normalitate si eleganta.
    Ma incanta cu cata pretuire enumerati oamenii ce va stau alaturi in tot ceea ce faceti.
    O toamna minunata si imbelsugata doresc Familiei Regale.
    Smaranda Popescu

  13. Adrian says:

    Sa va ajute Dumnezeu în continuare sa fiti sanatosi si sa împliniti tot ceea ce v-ati propus. Cânt lucrurile se fac din dragoste locurile devin mai calduroase si mai primitoare iar totul se îmbina într-o armonie perfecta. Felicitari si sa continuati tot asa. România si românii au nevoie de Altele voastre pentru a-si redescoperii si valora tara si pentru a pune în valoare ceea ce avem mai frumos

  14. Perca Mihaela says:

    Va multumesc pentru tot ce faceti!

  15. N.N. says:

    In anul 2001, prezent la Timisoara, in sala mare a Operei, la lansarea albumului alcatuit in cinstea implinirii a 80 de ani de catre Majestatea Sa, v-am auzit, Alteta, spunand un lucru memorabil: “Majestate, ati supravietuit calailor Majestatii Voastre, copiilor lor, iar acum supravietuiti nepotilor lor”. Aveam, in 2001, 13 ani. Atunci, a fost, pentru mine, poate, doar un frumos joc de cuvinte! In timp am realizat cutremuratorul adevar al destinului Majestatii Sale Regelui. Iata ca, dupa mai bine de 50 de ani, alaturi de Majestatea Sa Regina Ana si de Altetele Voastre, Majestatea Sa Regele repara ceea ce niste simple serii de buletin au incercat sa distruga/au distrus. Va multumim!!

    Cu profund respect,
    Noel Negrea

  16. Dan says:

    Am remarcat in randurile de mai sus referirile repetate la “furturile” comise in perioada comunista, din avutul familiei regale. De ce nu spuneti nimic si despre tot ce a furat casa regala de la poporul roman, din 1866 incoace?! Aceasta familie a venit in Romania si s-a imbogatit din sudoarea poporului! Nu va grabiti sa ma acuzati de prejudecati comuniste, n-o spun eu, ci romanii care au trait in timpul monarhiei. Un singur exemplu: memoriile si insemnarile zilnice ale lui C-tin Argetoianu. Cititi-le si va veti cutremura, afland cum i-a jupuit pe romani iubita noastra dinastie (regele Ferdinand, regina Maria, Carol al II-lea, principele Nicolae etc.)! Eu, unul, m-am cam saturat sa tot aud despre sacrificiile si devotamentul regilor nostri. Daca bolsevicii au fost rai (si au fost, fara doar si poate), nu inseamna automat ca regii nostri au fost buni ca painea calda!

  17. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Am citit aseara notele Altetei Voastre de pe blog referitoare la munca minutioasa de refacere a interiorului Castelului de la Savarsin. Dupa aceea am privit fotografiile – de fapt le-am studiat detaliu cu detaliu – pentru a intra in atmosfera castelului. Am facut acelasi lucru in seara asta pentru a-mi bucura din nou sufletul cu aceste imagini ce fac dovada ca iata, cu migala si dragoste, ceea ce au furat si distrus bestiile comuniste poate fi pus la loc (desi cu pierderi, bine-inteles) de un grup de entuziasti pe care Ati reusit sa-i aveti alaturi la Savarsin. Am aflat deasemenea cu uimire ca V-ati alaturat efectiv acestor creatori de frumos (ei sunt mai mult decat doar niste buni meseriasi) si Ati creat alaturi de ei unele obiecte de mobilier. Felicitari, Alteta, si felicitari si acestor oameni minunati. Sper din suflet ca intr-o buna zi sa pot vizita Castelul (daca va putea fi vizitat) si complexul din preajma sa pentru a-mi intregi bucuria pe care mi-o da proximitatea Familiei Regale sau macar a spatiilor locuite de Aceasta. As dori sa stiu ca si Castelele Pelisor (in mare parte pastrat asa cum era el la vremea cand era locuit de Regina Maria si Regele Ferdinand) si Foisor se vor intoarce la Familia Regala, proprietarii lor de drept.

    Inca o data, Alteta, felicitari pentru tot ceea ce Alteta Sa Principesa Mostenitoare Margareta, si Alteta Voastra faceti la Savarsin. Va astept cu nerabdare sa reveniti la Bucuresti.

    Cu adanc devotament si credinta,
    Diana Lucia Zotescu

  18. Camelia-Teodora Grosu says:

    Felicitari atat pentru efirtul de a reda domeniului de la Savarsin frumusetea de altadata dar mai ales pentru efortul de a cauta si sprijini meseriasi profesionisti care stiu si pot sa scoata la lumina sufletul obiectelor vechi fie ele de mobilier sau alte obiecte,precum stiu sa creeze obiecte noi care sa aiba acelasi aspect elegant,frumos si pur.Am savurat fiecare detaliu al fotografiilor prezentate din mai multe motive,am trait intreaga viata in judetul Arad si nu am reusit niciodata sa vizitez castelul de la Savarsin desi imi doresc de mult sa pot sa-l vizitez,acum dupa retrocedarea domeniului casei regale imi doresc sa-l pot vizita mai mult decat inainte.Indraznesc sa va sugerez ca pe site-ul casei regale sa se afiseze informatii privitoare la posibilitatea de a vizita/nu domeniile regale de la Savarsin si cel de la Sinaia,programul vizitelor,o posibilitatea de a contacta administratia domeniului pentru o programare a vizitei ?! Marturisesc ca fac parte din generatiile care s-au nascut si si-au facut studiile in anii comunisti,motiv pentru care in 1990 daca s-ar fi facut un referendum care sa intrebe Romania regat constitutional sau republica ,atunci as fi votat republica ,acum gandesc cu totul altfel.Incerc sa-mi feresc fiica de 12 ani de capcanele unei gandiri impuse de o filozofie de tip haita,am decis ca in concediu in acest an sa o duc la Alba Iulia,pentru ca consider ca datoria oricarui romane este sa mearga cel putin o data in viata in pelerinaj”la Meca noastra … la Alba Iulia in Ardeal”,am trecut prin fata domeniului de la Savarsin,ne-am luat libertatea de a intra in parc ,nu am stiut de prezenta Altetei sale printesa Margareta si a domniei voastre acolo ,incercasem cu o zi inainte sa caut informatii despre posibilitatea vizitarii domeniului…?!

  19. gabriela bucur says:

    Omul Sfinteste Locul !mai mult ce pot spune.cu Stima si Respect,gabriela bucur

  20. George Dumitrascu says:

    Felicitari Altetelor Voastre pentru frumusetea realizarilor de la Castelul Regal din Savarsin.Ati dovedit din nou ca aveti finete si cred ca veti reusi cu rabdarea si intelepciunea care va caracterizeaza sa redati farmecul locului unde Familia Regala a meritat sa revina.Multa sanatate si succes pentru a duce la capat aceasta migaloasa si merituoasa munca.
    TRAIASCA MONARHIA SI FAMILIA REGALA !

    Cu aceeasi adanca pretuire, G.Dumitrascu

  21. Cata eleganta,rafinament,distinctie ,o adevarata arta in tot.

  22. VLAD NICOLAE says:

    Buna seara Majestatea voastra,ne bucuram nespus de mult ca dv acordati omare
    atentie Castelului Regal Savarsin,ca si domeniu , dar si ca obiectiv istoric si turistic.
    Avem sansa sa vedem prin bunavointa dv,Castelul cu toata arhitectura si functionalitatea lui.Va multumim Majestate,dorim daca se poate sabatori sa va colindam, daca se poatefaceo programare sau este un alt procedeu.Va rugam
    daca administratia Castelului ne poate oferi persoana de contact si un nr de
    telefon sau email,va multumim .

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53892470
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate