Chișineu-Criș: Pista de biciclete “Regele Mihai”

1930-King-Michael-On-Bicycle

Șirul evenimentelor sub semnul jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai I continuă. La Chișineu-Criș, după un efort care a durat câțiva ani și  a necesitat mai multe sute de mii de lei, Primăria orașului a inaugurat astăzi, 13 august 2011, o pistă de doi kilometri pentru biciclete, care traversează centrul orașului. Gheorghe Burdan, primarul orașului, împreună cu consilierii locali, au decis să dea pistei de biciclete numele Majestății Sale.

Este de la sine înțeles că proiectul se bucură de mare simpatie din partea elevilor, a tinerilor și a multora dintre adulții și seniorii comunității de 9,000 de locuitori. O serie de oameni de afaceri locali, cărora li s-au alăturat firme din Timișoara, Oradea și Arad, au susținut proiectul care s-a inaugurat astăzi, cu ocazia celei de-a cincea ediții a “Zilelor orașului Chișineu-Criș”.

Am fost bucuros să reprezint pe Regele Mihai și Familia Regală la acest eveniment. Orașul, prin multiplele sale acțiuni, este un model de conviețuire, atât între diverse minorități, culturi și credințe, cât și prin raportul plin de respect, încredere și generozitate stabilit între cetățeni și administratorii locali. Chișinău-Criș este o localitate cu multe inițiative demne de a fi cunoscute și urmate.

M-am aflat pentru a treia oară în ultimii cinci-șase ani la Chișineu-Criș. De asemenea, reprezentanții comunității locale au vizitat de două ori Palatul Elisabeta, cu ocazia sărbătorii din luna mai numită Garden-Party.

Sute de copii și tineri au venit astăzi în centrul orașului Chișineu-Criș, mulți dintre ei pe biciclete, pentru a inaugura pista. 56 dintre locuitori, de toate vârstele, au primit cadou o bicicletă nouă, la tombola organizată grație generozității mai multor firme private și a Primăriei orașului.

La întâlnirea festivă din Sala mare a Consiliului local, unde s-a deschis oficial Ziua orașului, primarul a anunțat că evenimentul de astăzi, inclusiv tombola de biciclete, se va repeta în fiecare an.

Simbolul atât de generos al pistei de biciclete pentru toate vârstele, un simbol al educației, disciplinei, sănătății, spiritului de competiție și sportului, se împletește frumos cu profilul atât de generos și de respectat, atât de iubit și de admirat al Regelui Mihai I, ajuns în 2011 în cel de-al 90-lea an de viață.

Sper ca exemplul celor de la Chișineu-Criș să fie repede urmat de cât mai multe comunități.

Photo0497

Photo0496

Photo0525

Photo0528

Photo0532

Photo0512

Photo0513

Photo0515

Photo0518

Fotografiile de la eveniment sunt preluate de pe site-ul Observator.info.

Fotografia de la începutul paginii este realizată în anul 1930, la Domeniul Regal Sinaia.

6 comentarii

  1. Dan Danila says:

    Traiesc in Germania de 21 de ani si stiu cat de importante sunt aceste piste pentru o tara civilizata… si in Sibiu exista asa ceva… sper ca toate localitatile tarii sa aiba asa ceva… acesta e viitorul, cand se va termina petrolul !

  2. STANCU ILEANA says:

    – EXCELENTA IDEE / SUNT ALATURI DE DUMNEAVOASTRA ,AUTORITATILE ORASULUI CHISINEU-CRIS , ALATURI DE SPONSORI CU FELICITARI . DA/ UN CADOU DEOSEBIT PENTRU MSR MIHAI I AL ROMANIEI . ileana lelia stancu

  3. Agerpres, 14 august 2011 says:

    Arad: La Chişineu Criş a fost inaugurată pista de biciclete ‘Regele Mihai’
    Arad, 14 aug /Agerpres/- Cu ocazia ediţiei a V-a a ’Zilelor Oraşului’ la Chişineu Criş, judeţul Arad, a avut loc inaugurarea oficială a pistei de biciclete ’Regele Mihai’, eveniment onorat de Alteţa Sa Principele Radu de România, în calitate de reprezentant al Casei Regale.
    ”Trebuie aplaudată iniţiativa Primăriei din acest oraş relativ mic al României. Sperăm că această pistă, inaugurată în anul jubileului Majestăţii Sale Regele Mihai, care va împlini nu peste mult vârsta de 90 de ani, va fi cel puţin la fel de durabilă pe cât a fost răbdarea Majestăţii Sale pentru a reveni în România”, a spus, între altele, cu ocazia festivităţii inaugurale, Principele Radu.
    Privitor la construirea acestei piste, Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu Criş, a spus că ideea a fost generată de numărul mare de accidente rutiere grave consemnate, oraşul fiind traversat de una dintre cele mai circulate artere rutiere din judeţ, drumul naţional DN 79, Arad – Oradea.
    ”Am propus în urmă cu patru ani, Consiliului Local, realizarea acestei piste, în lungime de doi kilometri, cu o lăţime de 1,5 metri. Valoarea investiţiei se ridică la 550.000 lei, fiind realizată integral din veniturile proprii ale administraţiei publice locale. Această inaugurare am discutat-o în luna mai a acestui an, la Bucureşti, cu Majestatea Sa şi cu Principele Radu, convenind să facem inaugurarea pistei cu ocazia ediţiei din acest an a ’Zilelor Oraşului’.Oricum însă, trebuie să mărturisesc că, de când am finalizat pista şi am dat-o în folosinţă, pe raza oraşului nu a mai fost înregistrat nici un accident mortal al cărui victimă să fie biciclist”, a precizat la rândul să, primarul oraşului, Gheorghe Burdan.
    De menţionat că, la cei 73 de ani ai săi, Gheorghe Burdan este primar sau viceprimar, din anul 1979, timp în care a condus municipiul Arad şi oraşul Chişineu Criş, din 1992 fiind neântrerupt, primar al celui de al doilea. Şi în ciuda vârstei, este decis să candideze pentru un nou mandat, pe care are convingerea că îl va duce cu bine la capăt.
    Cu ocazia festivităţii de inaugurare a pistei a avut loc o paradă a bicicliştilor, la care au luat parte 318 de localnici, toţi participând la o tombolă aniversară organizată de Primăria oraşului, în cadrul căreia au fost atribuite, prin tragere la sorţi, un număr de 57 de biciclete, oferite ca sponsorizare, de agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în acest oraş.
    De asemenea, conducerea oraşului a atribuit o bicicletă electrică celui mai vechi angajat al Primăriei, aflat în slujba cetăţenilor oraşului de aproape cinci decenii.
    A urmat apoi o paradă deschisă de fanfara şi de trupa de majorete a oraşului. Au urmat apoi ansamblul de dansuri moderne precum şi ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură, parada fiind încheiată de căruţele şi trăsurile trase de ponei sau de cai de rasă.
    Au urmat apoi o serie de manifestări sportive şi cultural- artistice, desfăşurate fie în sala de sport, fie pe stadionul oraşului.
    Timp de două zile, pe scena instalată în incinta stadionului au evoluat solişti de muzică populară, între care s-au aflat cunoscutele interprete Andreea Voica şi Felicia Stoian, de la Timişoara; Florica Zaha, de la Oradea (originară însă din comuna Şicula, judeţul Arad) şi Florica Mureşan, din Arad, precum şi ansambluri artistice din municipiul şi judeţul Arad, din Salonta, judeţul Bihor, din Sibiu şi, nu în ultimul rând, formaţia de dansuri foclorice maghiare din localitatea Kettegyhaza, Ungaria, amândouă serile încheindu-se cu discotecă în aer liber. AGERPRES /FOTO PE FLUX /(A – Ioan Weisl)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53916066
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate