Vizita Principesei Maria la Cluj-Napoca
În zilele de 19-20 mai 2017, Alteța Sa Regală Principesa Maria s-a aflat în municipiul Cluj-Napoca unde a acordat Înaltul Patronaj Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană Caolin. Festivalul reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate artei ceramicii din România. Vineri, 19 mai, a avut loc Ceremonia acordării Înaltului Patronaj în Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în sala Reduta. Brevetul care atestă Înaltul Patronaj a fost înmânat fondatorului festivalului clujean, artistul Ioan Sumedre Jr. Palatul muzeului este una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj și a fost construit în secolul al XVI-lea. Clădirea a fost, de-a lungul vremii, han, apoi a devenit sediul Dietei (Parlamentul Transilvaniei) în perioada în care exista Marele Principat al Transilvaniei. În această sală a fost judecat Procesul Memorandiștilor. Condamnați la ani grei de închisoare, ei au fost grațiați de împăratul austro-ungar Franz Joseph la rugămintea Regelui Carol I. Ulterior, în perioada interbelică, palatul a devenit sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, iar acesta fost fost inaugurat de Regele Carol al II-lea la 13 iunie 1937. Sâmbătă, 20 mai, vizita Principesei Maria a continuat în municipiul Cluj-Napoca. Alteţa Sa Regală a vizitat atelierul de restaurat vase ceramice deschis în incinta Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. În actuala clădire, muzeul și Institutul de Studii Clasice funcționează din 1937, fiind o ctitorie a Regelui Carol al II-lea. De asemenea, Principesa Maria a vizitat sediul Institutului Francez, mediateca Institutului, precum și spațiile expoziționale care au găzduit expoziția-instalație ”Postindustrial” a artistului Vasile Cătărău. Principesa Maria a fost întâmpinată de consulul onorific al Franței la Cluj, Pascal Fesneau. Vizita Principesei Maria s-a încheiat la Muzeul de Artă din Cluj, care a găzduit una dintre expozițiile colective din cadrul Festivalului Caolin. Muzeul funcționează într-unul dintre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania (fost sediu al guvernului Transilvaniei), ridicat de guvernatorul Principatului, contele Gheorghe Banffy. Palatul a fost vizitat, de-a lungul timpului, de împărații Francisc I și Franz Joseph al Austriei, precum și de Regele Ferdinand I, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I și Regina Ana ai României.
Ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vizita la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Vizita la Institutul Francez
Vizita la Muzeul de Artă
|
Frumos!!Felicitari,pt. ASR Principesa Maria!!!Bravo!!!, tuturor celor care au o asa de frumoasa ocupatie!!!!
Clujul meu iubit a fost dintotdeauna nu doar un oras universitar de o deosebita valoare, ci si o gazda perfecta a multor evenimente culturale precum cele ale artelor frumoase (pictura, sculptura, ceramica, fotografie), a muzicii, teatrului si literaturii, dar si al unor evenimente mai recente, de mare prestanta, legate de vizita unor Membri ai Familiei Regale a Romaniei.
Sunt convinsa ca notabilitatile orasului vor fi gazde respectoase si foarte primitoare pentru Alteta Sa Regala Principesa Maria a Romaniei, care de fapt nu este la prima Sa vizita in Cetatea de pe Somes.
22 May 2004
Happy 13-th Wedding Anniversary to
Their Majesties King Felipe VI and Queen Letizia of Spain!
Măestria tradiţiei populare , pasiunea, dăruirea, dragostea… ,pentru meştesugurile populare sunt moştenirea neamului nostru. Iată că şi ceramica poate fi un ”mijloc de comunicare între comunităţi, între ţări şi continente. Au un numitor comun…transformarea lutului în artă ! ”
Tot respectul şi toată admiraţia pentru Familia Regală, iubitoare şi purtătoare de frumos !
Trăiască Regele !
Respect!
Felicitări ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !
[…] Un eveniment aparte a avut loc la Cluj. Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României a acordat Înaltul Său Patronaj Festivalului Internaţional de Ceramică Contemporană Caolin, aflat la cea de-a cincea ediţie. Este vorba de unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate artei ceramicii din România. Brevetul care atestă Înaltul Patronaj a fost înmânat fondatorului festivalului clujean, artistul Ioan Sumedre jr, anunţă RomaniaRegala.ro. […]