Primul bust al Regelui Ferdinand I din Republica Moldova a fost dezvelit la Nisporeni

Articol de Ion Macovei, apărut în ziarul Timpul din Moldova.

Din inițiativa unui grup de tineri, autoritățile locale au reabilitat un monument distrus de sovietici.  

Totul s-a început de la un fragment de ziar, în toamna anului, când tinerii din grupul „Faptă, nu Vorbă”, au aflat că la Nisporeni a existat un bust al regelui Ferdinand I, pe locul unde astăzi se află sediul Consiliului Raional. Imediat a apărut ideea de a readuce în oraș sculptura din bronz al regelui român. Trebuiau însă trecute câteva etape, până când intenția tinerilor să prindă viață. „Primarul Grigore Robu ne-a susținut, și consilierii locali din toate fracțiunile, cu excepția celui comunist, au votat pentru proiect, ne rămânea doar să colectăm fonduri”, povestește Adrian Ungureanu, membrul grupului „Faptă, nu Vorbă”, organizație co-fondatoare a mișcării „Acțiunea 2012”. Contribuțiile au venit atât din partea tinerilor, cât și din partea elitei politice locale. De asemenea, au fost încurajați să ajute cu ce pot și locuitorii din Nisporeni. „Acest monument nu trebuie să fie doar a unei minorități a orașului, ci a fiecărui nisporinean. Lumea a fost foarte receptivă și ne-a ajutat”, mai adaugă Adrian Ungureanu. Împreună cu primarul orașului Nisporeni, Grigorie Robu, și ghidați de avocatul Iulian Rusanovschi, cunoscut pentru proiecte similare, a fost stabilit locul unde va fi amplasat monumentul. Întrucât infrastructura zonei, în care a fost amplasat anterior monumentul a fost modificată, administrația locală a ales poziționarea sculpturii în mijlocul unui scuar ce va purta numele regelui. În luna aprilie a fost încheiat precontractul de antrepriză cu sculptorul Grigorie Băț pentru restabilirea bustului, iar pe 29 aprilie, în scuar a apărut postamentul restabilit în piatră de Cosăuți, identic cu cel care a fost în perioada interbelică. Toate costurile legate de postament au fost suportate de avocatul Iulian Rusanovschi.

Orașul Nisporeni se poate mândri prin faptul că pe lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, mai are un monument dedicat unei personalități care ținut la pământul acesta dintre Nistru și Prut și a facilitat revenirea lui la civilizația europeană în cadrul statului român unitar. Inaugurarea bustului regelui Ferdinand I a avut loc pe 22 iulie. Mulți oameni care au asistat la ceremonia de dezvelire au aflat și ei, pentru prima dată, cine era cel de-al doilea rege al României. Or, „meritul” dominației sovietice este că a lăsat o pată albă în memoria basarabenilor făcându-i să-și uite personalitățile adevărate. „Monumentul va avea un rol educativ. Cei care nu știau, vor ști de azi înainte cine a fost regele Ferdinand. Așa trebuie educată tânăra generație”, a fost de părere Eugenia Vasile, profesoara la școala de muzică din Nisporeni. Importanța națională a evenimentului a fost marcată de prezența Gărzii de Onoare a Republicii Moldova și a Orchestrei Armatei Naționale. Ceremonia de dezvelire a început cu intonarea imnurilor R. Moldova și României. Ministrul Apărării Anatol Șalaru, prezent la inaugurare, a făcut o comparație între figura lui Ferdinand I și actuala clasă politică. „Moldova are nevoie de oameni de stat. Astăzi avem mulți politicieni, dar din ei doar doi-trei sunt capabili să facă un sacrificiu. (…) În 1989 am fost aici la o mare adunare în care s-a discutat despre grafia latină, despre limba de stat, și tot raionul a fost alături de noi, treziți-vă din nou, că e timpul ca Moldova să decidă încotro s-o ia și fără d-voastră vom orbecăi încă 25 de ani cum am făcut până acum”, declara Ministrul Apărării.

De asemenea, printre invitații de onoare s-au numărat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtcă, ataşatul militar al României în Republica Moldova, colonelul Dumitru Neacşu și o delegație a Consiliului Județean Prahova condusă de Mircea Cosma, președinte Fundației „Mihai Viteazu” din Ploiești, precum și primari din raioanele Ialoveni, Călărași, Hâncești, Sângeri și Cimișlia. Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei a amintit celor prezenți rolul pe care l-a jucat regele Ferdinand I în destinul Basarabiei: „Regele Ferdinand I a știut să sprijine cu toate mijloacele reprezentanții marii generații, oamenii politici din România, Basarabia, Transilvania și Bucovina de Nord ca să realizeze dezideratele unității naționale prin actele naționale de unire. El a împroprietărit țăranii cu pământ. A mai făcut reforma administrativă care i-a permis să consolideze statul național unitar, și acest stat să devină unul din cele mai prospere în Europa, fiindcă pe timpul regelui Ferdinand s-a făcut una dintre cele mai democratice constituții ale lumii de atunci, Constituția României Mari din 1923. Aceste fapte au consolidat statul unitar român, au consolidat trăinicia neamului românesc”. În acest context, Mircea Cosma a declarat că vor fi reabilitate alte patru monumente ale regelui Ferdinand care au existat în Basarabia urmând ca acestea să apară la Ialoveni, Rezina, Chișinău și Izmail (Ucraina).

În perioada interbelică la Nisporeni, din inițiativa locuitorilor, din îndemnul prim pretorului Zaharianu și cu sprijinul d-lui locot.-colonel Teodorescu, prefect pe atunci al județului Lăpușna, a fost edificat monumentul Regelui Ferdinand I – Întregitorul României. Monumentul a fost dezvelit în toamna anului 1938 și a fost instalat de un platou, în centrul comunei Nisporeni, în fața judecătoriei de atunci, actualmente aici se află clădirea Consiliului Raional Nisporeni. Bustul de bronz al Regelui a fost modelat de vestitul sculptor Alexandru Plămădeală. În iunie 1940, ocupanții sovietici au distrus acest bust, ca și alte opere de artă românească de pe pământurile noastre. Astfel, în centrul comunei rămăsese doar „soclul văduvit ” al monumentului. Odată cu retragerea trupelor sovietice și eliberarea Basarabiei, nisporenenii se apucă iar să instaleze bustul regelui. Dar, din cauza că în 1944 Basarabia este anexată de URSS, această inițiativă nu a fost dusă până la bun sfârșit.

©Timpul.Md

4 comentarii

  1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    ONOARE INITIATOTILOR SI REALIZATORILOR ACESTUI PROIECT DE RESTABILIRE A IDENTITATII ROMANESTI !
    ONOARE TUTUROR PARTICIPANTILOR LA CEREMONII SI TUTUROR CARE SIMT ROMANESTE !
    CINSTIRE SI OMAGIU MARELUI REGE FERDINAND I INTREGITORUL !
    TRAIASCA MAJESTATEA SA REGELE MIHAI !

  2. Maria Elena says:

    Felicitari tuturor!

  3. Cristian Sandu says:

    Remarcabilă inițiativă!

  4. […] ale Regelui Ferdinand au mai fost ridicate în orașele Nisporeni și Ialoveni, precum și în satul Țepilova […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54807110
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate