Brno și Praga

DSC_0002

Marți 30 noiembrie 2010

La Praga și Brno ninge. Temperaturile au fost în aceste zile sub zero grade. Orașele cehe au farmec în iarnă. Patrimoniul construit este spectaculos, emană putere și grație și stă mărturie a unei istorii și culturi cu valoroase tradiții europene și creștine. Praga este o capitală europeană nu numai la propriu, ci și la figurat.

Principesa Moștenitoare a vizitat Praga cu mai bine de cincisprezece ani în urmă, însoțind pe Yehudi Menuhin la un concert al său în Republica Cehă. Eu am fost în diferite ocazii, martor fiind la schimbările extraordinare ale orașului, în ultimii 30 de ani. Am vizitat Cehia în anii 1982 și 1990, apoi în anii 2004, 2005 și 2007.

În vizita din 2005, Majestățile Lor au depus o coroană de flori la cimitirul eroilor români de la Brno și Kroměříž, acolo unde mii de oșteni ai Armatei Regale a României au căzut pe pământ european pentru a elibera continentul de fascism. Ei și-au adus atunci aportul la o Europă liberă și democratică, pe care noi ne străduim să o înțelegem și să o aplicăm în practică astăzi. Regele, atunci, în mai 2005, a parcurs simbolic, după 60 de ani de la evenimente, drumul făcut de soldații români al căror Comandant Suprem era.

Principesa Moștenitoare și cu mine am mers astăzi, marți, 30 noiembrie 2010, la Brno, pentru a depune, în ajunul zilei de 1 decembrie, o coroană de flori la mormântul soldaților români. Am fost întâmpinați de vice-guvernatorul Regiunii Moravia de Sud și de reprezentanți ai administrației regionale. Au fost, de asemenea, alături de noi, șeful Garnizoanei Brno, militari din garnizoană și câțiva reprezentanți ai comunității românești printre care și Elena, o fetiță de șase luni a unor români care lucrează la Brno, aflată la prima iarnă din viața ei.

Am depus, împreună cu Principesa Margareta, o coroană de flori în memoria soldaților români, din partea Casei Regale a României.

Am avut apoi un prânz de lucru cu vice-guvernatorul Regiunii Moravia și câțiva dintre colaboratorii lui. Am discutat despre o misiune economică în România în octombrie 2011 și despre un schimb de experiență între elevi de liceu români și cehi, pe teme legate de accesarea de fonduri europene pentru comunitățile în care ei trăiesc.

Am vizitat, pe urmă, Primăria Municipiului Brno. Am fost oaspeții dlui Roman Onderka, primarul municipiului Brno, cu care am inițiat proiecte legate de schimburi economice și culturale între municipalitatea Brno (400,000 de locuitori) și o municipalitate similară din România. Mă gândesc la avantajele pe care le-ar avea un parteneriat universitar și economic între Brno și Iași, Timișoara sau Cluj.

Ca și ieri, programul dens și interesant alcătuit a fost parcurs impecabil, grație talentului și profesionalismului diplomaților români care lucrează la Praga.

La Universitatea de Apărare din Brno am petrecut ultimul moment al vizitei de marți 30 noiembrie 2010. Am fost întâmpinați de comandantul Universității și am avut un briefing cu corpul profesoral. Apoi am susținut conferința “Identitatea și securitatea națională. O privire românească”. Am participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Am lăsat orașul Brno acoperit de nea. Sperăm să ne întoarcem acolo toamna viitoare.

Am dorit, la întoarcerea la Praga, să facem o plimbare în orașul vechi. Este un loc unic. Din păcate, temperatura era de minus zece grade Celsius.

Miercuri 1 decembrie 2010

Suntem la Praga, în ziua de sărbătoare a Marii Uniri de la 1918. Continuăm o solidă tradiție a Familiei Regale și a României. Atât Regele Carol al II-lea, cât și Regele Mihai și generația noastră am păstrat o strânsă relație cu mediul politic, civic, economic, diplomatic, cultural și cu aristocrația cehă și slovacă.

Regele Carol al II-lea a vizitat oficial de două ori Praga și Cehoslovacia, în 1936 și 1938. Regele Mihai, pe atunci Principe Moștenitor, a însoțit pe Rege și a cunoscut bine pe Președintele Beneș. De asemenea, oaspeții regali români au avut în anii 1930 întâlniri fructuoase cu membrii executivului, ai Parlamentului, cu personalități culturale.

Regele Mihai și Regina Ana s-au întâlnit la Praga cu prima doamnă Klausova în 2005, apoi cu președintele Klaus și dna Klausova la Moscova în 2005, iar prima doamnă a vizitat Palatul Elisabeta în primăvara lui 2006. Legături au fost păstrate cu familiile princiare de Lobkovicz și de Schwarzemberg, de-a lungul anilor. De asemenea, Principesa Moștenitoare și cu mine am întâlnit reprezentanți ai celebrei familii de artiști cehi Mucha. În fine, la Praga și la București ne-am întâlnit cu miniștrii Apărării și Afacerilor Externe, precum și cu Șeful Statului Major al Armatei Cehe, în mai multe ocazii, între 2004 și 2010.

Astăzi, Principesa Moștenitoare și cu mine am fost oaspeții Primei Doamne, Lidia Klausova, la Hrad, reședința prezidențială a Republicii Cehe. Am avut astfel a patra întâlnire cu cuplul prezidențial ceh, în ultimii șase ani. Doamna Klausova a fost, ca de fiecare dată, o gazdă desăvârșită. Cu un puternic simț al istoriei, în deplin respect al culturii și tradiției, doamna Klausova ne-a făcut o discretă și profundă demonstrație de impecabilă reprezentativitate statală. După întrevederea de 45 de minute, am vizitat împreună cu doamna Klausova Camerele de Stat ale Palatului, precum și partea palatului care poartă numele “Regele Carol al II-lea”, în amintirea șederii Suveranului român în 1936 la Hrad, în acele apartamente, cu ocazia Vizitei de Stat.

Protocolul praghez a avut amabilitatea de a ne oferi un album cu copii ale articolelor de ziar din anul 1936, care au acoperit mediatic vizita regală română. Era la trei ani distanță de declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale, iar România și Cehoslovacia aveau un parteneriat politic și diplomatic puternic.

Am fost invitați la prânz de familia princiară de Lobkowicz. Altețele Lor Serenisime ne-au oferit, de asemenea, șansa de a vizita reședința pragheză istorică a familiei, precum și galeria de artă Lobkowicz.

În cursul serii am participat la Recepția Oficială organizată de Ambasada României cu ocazia Zilei Naționale. Au luat parte reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului cehe, ambasadori acreditați la Praga, oameni de cultură, artă, reprezentanți ai mediului de afaceri, presă. Recepția a avut loc la hotelul Diplomat din Praga.

În continuarea serii, am asistat împreună cu un număr de reprezentanți ai comunității românești la un spectacol de pantomimă organizat de Institutul Cultural Român din Praga. Au evoluat tineri artiști din trupa de pantomimă “Dan Puric”.

Am încheiat vizita pe 2 decembrie dimineața. Suntem mândri de această vizită, una dintre cele mai bune ale anului. Suntem în admirația tuturor specialiștilor din estabishment (funcționari publici, diplomați, militari), care fac eforturi de a-și face demn datoria într-un mediu public ostil și adesea iresponsabil.

Ne întoarcem acasă în plină confuzie instituțională. Sperăm ca societatea românească să treacă de faza la care observă cu acuitate și vervă disfuncțiile din viața publică. Aceasta nu este de ajuns. Este timpul să înțelegem cauzele reale ale provizoratului nostru. Afirm încă o dată că performanța publică nu este doar atributul politicienilor. Să nu ne prefacem că înțelegem doar astăzi ceea ce este evident de ani de zile.

Este, de asemenea, vremea, ca elita românească să facă efortul de a ști ce crede și de a crede ceea ce știe.

DSC_0003

DSC_0005

DSC_0006

DSC_0011

DSC_0017

DSC_0025

DSC_0028

DSC_0031

DSC_0032

DSC_0076

DSC_0082

DSC_0096

DSC_0101

DSC_0105

10

01

21

7 comentarii

  1. Adrian says:

    Mai bine nu cred ca îsi face nimeni datoria. Imaginea României si a românilor este alta ori de câte ori ne reprezentati. Va multumesc pentru aceste fotografii minunate care ne fac sa visam la un viitor mai bun si mai demn.

  2. barariu mona ligia says:

    este de admirat grija poporului ceh fata de ingrijirea monumentelor istorice si fata fe mentinerea acestora.

  3. Toma Horatiu says:

    Ne bucuram ca ati vizitat Brno si speram sa mai treceti pe aici.Am avut ocazia sa ascultam imnul Romaniei cu o zi inainte de Ziua Nationala si pentru noi a fost o mare bucurie caci vizita dumneavoastra a fost legata de sarbatoarea de 1 Decembrie.
    Alte personalitati ale vietii publice din Romania nu au avut timp sa poposeasca pe aici iar cand au planuit sa vina eu renuntat pentru meciuri de fotbal. Se vede ca in clasa politica actuala nu se pune problema de onoare si cuvant si probabil din acest motiv au putut sa isi permita sa anuleze vizita in ziua vizitei cu cateva ore iniante desi multi planuiseram sa plecam de la munca ca si de aceasta data sa participam la intalnire.
    Va multumim inca o data pentru vizita la Brno si pentru eforturile depuse pentru memoria Eroilor Romani si pentru imaginea Romaniei.

  4. Nu pot să spun decât că sunt mândru că mergeţi în afara ţării şi ne reprezentaţi.Am rămas impresionat şi urmăresc activitatea dumneavoastră ca urmare a vizitei din primăvară de la Colegiul “Dimitrie Cantemir” din Iaşi.Sunt convins că datorită implicării dumneavoastră , Iaşul, oraşul de care sunteţi foarte ataşat o să primească recunoaşterea cuvenită şi de ce nu ,acest lucru să îi aducă şi un progres.

  5. horia cremene says:

    “Sperăm ca societatea românească să treacă de faza la care observă cu acuitate şi vervă disfuncţiile din viața publică. Aceasta nu este de ajuns. Este timpul să înţelegem cauzele reale ale provizoratului nostru. Afirm încă o dată că performanţa publică nu este doar atributul politicienilor. Să nu ne prefacem că înţelegem doar astăzi ceea ce este evident de ani de zile………….. elita românească să facă efortul de a şti ce crede şi de a crede ceea ce ştie.”
    .
    În societate elitele (profesionale, culturale, etc) sunt acelea care dau tonul. La noi ele nu oferă decât exemple de vanitate, invidie, duplicitate, eschivare. Nu de puţine ori infatuare, cinism şi aroganţă. Cu asemenea elite, cu asemenea modele nu e de mirare că ne afundăm tot mai mult în ignoranţă, în sărăcie şi promiscuitate.
    Să nu ne mai prefacem că înţelegem doar astăzi ceea ce era evident de ani de zile (apropo de distanţarea publică a lui Liiceanu de Băsescu…), să nu mai mimăm optimismul, când ştim că e lipsit de suport, azi când suntem mai agresaţi ca niciodată de presa aşa-zis liberă (liberă la obscenităţi şi promiscuitate), azi când ne aflăm mai izolaţi şi mai lipsiţi de solidaritate ca oricând, când nici măcar cei nefericiţi nu mai ştiu să fie solidari (vezi circul penibil al înscenării de proteste de stradă).
    Dacă cei două milioane de vizitatori ai acestui blog, sau să zicem, măcar cei câteva sute de cititori constanţi, ar reuşi să se solidarizeze într-un parteneriat militant, activ şi curajos, ar fi o dovadă că se înţelege mesajul Principelui Radu „Afirm încă o dată că performanţa publică nu este doar atributul politicienilor.” Aş dori să-l văd pe domnul Liiceanu, recent distanţat de dl Băsescu, preluând acest mesaj. Sau pe atâţia alţi exponenţi ai societăţii spre care se îndreaptă privirile omului simplu. Până când nu se va întâmpla lucrul acesta privirile milioanelor de anonimi de bună credinţă se vor îndrepta în gol şi vor căuta în van vocea elitelor acestui neam.

  6. […] dori să amintesc cititorilor blogului că la Brno, la 1 decembrie 2010, la ceremonia militară de onorare a memoriei soldaților români căzuți pe teritoriul […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54015835
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate